Ačkoliv ještě v polovině července prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček pro magazín Dotyk vylučoval, že by se Miloš Zeman letos účastnil konference „Dialog civilizací", pořádané každoročně Putinovým přítelem Vladimirem Jakuninem na řeckém ostrově Rhodos, dnes je všechno jinak.

Aktualizovaný (ale stále předběžný) program v pořadí už čtrnáctého mezinárodního setkání, který organizátoři akce Dotyku dnes zaslali, s účastí české hlavy státu výslovně počítá. Miloš Zeman by dokonce měl v pátek 30. září přednést úvodní projev (viz níže).

Možná přiletí i Orbán s Ficem

Správnost informace na přímý dotaz Dotyku následně potvrdil i mluvčí Ovčáček, přičemž v červenci ještě prohlašoval, že prezident, který se v minulosti akce zúčastnil už osmkrát, dává letos (stejně jako loni) přednost jednání Valného shromáždění OSN v New Yorku.

„Zásadní pro toto aktuální rozhodnutí, ke kterému došlo v uplynulých dnech, byly nové informace o možné účasti slovenského a maďarského premiéra," vysvětlil pro Dotyk změnu v postoji Ovčáček. V programu se ovšem o účasti slovenského premiéra Roberta Fica ani maďarského Viktora Orbána zatím nikde nepíše.

Hlava českého státu prý nakonec stihne i jednání OSN. „Návštěva konference časově na účast na Valném shromáždění OSN v New Yorku, kde pan prezident vystoupí s projevem, naváže," vysvětluje mluvčí.

Žádná jiná země tak významné zastoupení nemá.

Pikantní je, že nynější program zároveň počítá s tím, že na samý závěr – v sobotu 1. října večer – vystoupí další český prezident, tentokrát bývalý, Václav Klaus. Ten ostatně na Rhodos zavítal již loni. Žádná jiná země tak významné zastoupení nemá.

Také na Klausovu účast se již v červenci magazín Dotyk dotazoval u zástupců Institutu Václava Klause, avšak bez jakékoliv odezvy. Svou cestu na Rhodos ale už tehdy připustil šéf českých komunistů Vojtěch Filip. I ten již byl na řeckém ostrově v minulosti vícekrát.

Od Baumana po proutníka Strausse-Kahna

Hlavním tématem letošní konference je „Chaos multiplicity: naléhavá výzva k dialogu". Na akci jako jeden z hlavních řečníků vystoupí již zmíněný zakladatel Dialogu civilizací a bývalý dlouholetý šéf ruských železnic Vladimir Jakunin – muž, jenž se kvůli svým blízkým vztahům s kremelským vládcem Vladimirem Putinem po anexi Krymu ocitl na šestnáctijmenném sankčním seznamu USA.

Právě kvůli ostentativnímu přátelení s vlivným příslušníkem kremelského establishmentu byl český prezident Miloš Zeman částí české politické scény ostře kritizován, a to když Rhodos navštívil naposledy, a poprvé v roli prezidenta, v roce 2014.

Letos se má po Zemanově boku konference zúčastnit i několik dalších zvučných jmen. Například slavný polsko-britský sociolog Zygmunt Bauman, emeritní profesor z University of Leeds, který je znám svým výkladem holocaustu či úvahami o postmoderním konzumerismu.

Právě kvůli ostentativnímu přátelení s vlivným příslušníkem kremelského establishmentu byl český prezident Miloš Zeman částí české politické scény ostře kritizován.

Jedním z hlavních řečníků má být také americký ekonom, prognostik a environmentalista Jeremy Rifkin, autor šestnácti knih pojednávajících o dopadech technologických změn na ekonomiku, pracovní sílu, společnost a životní prostředí.

V roli moderátora jednoho z diskusních panelů se představí Dominique Strauss-Kahn, bývalý politik francouzské Socialistické strany a také někdejší šéf Mezinárodního měnového fondu, jenž se ale do historie „vepsal" hlavně v roce 2011 svou sexuální aférou s pokojskou v newyorském hotelu.

O konferenci Dialog civilizací a prezidentu Miloši Zemanovi jsme psali v červenci ZDE.