Michal Bláha, někdejší spoluzakladatel portálu Atlas.cz, zdokonaluje za pochodu svého Hlídače, který chce pomáhat k orientaci v centrálním registru smluv. Od 1. července do něj musejí státní úřady, samosprávy a státní podniky ze zákona vkládat všechny smlouvy nad 50 tisíc korun. A to bez zbytečného odkladu, nejpozději však do 30 dnů od jejich uzavření.

Ministerstvo dopravy vedené Danem Ťokem (ANO) je mezi ministerstvy už jediné, které do registru nedalo skoro za dva měsíce žádnou smlouvu. Marně byste v něm hledali nový kontrakt s firmou Kapsch za 5,27 miliardy korun na provozování mýta po další tři roky. Zveřejnit tuto smlouvu ministerstvo musí, jinak by porušovalo zákon. Ten už beztak porušuje, když od 1. července nezveřejnilo v registru jedinou smlouvu.

Marně byste v registru hledali nový kontrakt s firmou Kapsch za 5,27 miliardy korun na provozování mýta po další tři roky.

Pouhých pět smluv zadalo do rejstříku ministerstvo spravedlnosti v čele s Robertem Pelikánem (ANO). U tří smluv přitom chybí cena. „Při pohledu do samotného textu smluv je zřejmé, že cena uvedena být měla," poukazuje Michal Bláha. Jde o zakázky na dodávky serverů, diskových polí a o rámcovou smlouvu pro dodávky počítačů pro resort justice.

„Takže tu máme obtížně dohledatelných 191 milionů korun utracených ministerstvem spravedlnosti za IT," kritizuje autor Hlídače smluv. Po cenách pátral v jednotlivých smlouvách. Podle zákona přitom zadavatel musí cenu jasně uvést v registru spolu se základními údaji o smluvních stranách, předmětu smlouvy a datu jejího uzavření.

O registru smluv a serveru Hlídač smluv více v článku Kdo ignoruje registr smluv? Většina úřadů.