Cesta kolem východních hranic

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 119 (24 Sýrie, 20 Vietnam, 14 Rusko) ➜ Z východu (Bělorusko, Moldávie, Ukrajina, Rusko) na západ (Estonsko, Finsko, Maďarsko, Litva, Lotyšsko, Norsko, Polsko, Rumunsko a Slovensko). Nejvíce přistěhovalců z Gruzie, Ruska, Somálska, Afghánistánu. Jak? Pěšky kdekoliv po délce 6000km hranice.

Západní balkánská cesta

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 32 421 (22 606 Kosovo, 3963 Afghánistán, 2742 Sýrie) ➜ Z balkánských zemí do EU, z Asie do Evropy, nejčastěji přes bulharsko-tureckou či řecko-tureckou hranici. Nejvíce přistěhovalců z Kosova, Srbska, Pákistánu, Afghánistánu, Alžíru, Maroka a subsaharské Afriky

Východní středozemní cesta

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 13 342 (7790 Sýrie, 2466 Afghánistán, 662 Irák) ➜ Cesta přes Turecko, Řecko, jižní Bulharsko či Kypr do Evropské unie. Nejvíce přistěhovalců ze Sýrie, Afghánistánu, Somálska a subsaharské Afriky. Jak? Pěšky přes pevninskou hranici Turecka s Řeckem či Bulharskem, případně na lodi z Turecka na některý z řeckých ostrovů

Cesta z Albánie do Řecka

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 1169 (1163 Albánie, 5 Gruzie, 1 ostatní) ➜ Z jihovýchodní Evropy do Řecka a dále do Itálie. Nejvíce přistěhovalců z Albánie. Jak? Pěšky přes řecko-albánskou hranici.

Cesta přes Apulii a Kalábrii

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 0 (uprchlíci zařazeni do statistik centrální středozemní cesty)➜ Z Turecka a Egypta do Řecka a následně případně do Itálie. Nejvíce přistěhovalců ze Sýrie, Afghánistánu, Pákistánu a Bangladéše. Jak? Mezi Tureckem a Řeckem pašeráci častěji než rybářské lodě používají k přepravě lidí jachty se ženami v posádce, aby loď nebudila pozornost kolemprojíždějících patrol. Pašeráci z Egypta vozí uprchlíky na velkých lodích. Projíždějí kolem řeckých ostrovů, kde nabírají další zájemce o lepší život někde jinde, a následně směřují k italským břehům. Když je břeh na dohled, přestoupí migranti do menších rybářských lodí, které je dopraví ke břehu.

Centrální středozemní cesta

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 10 237 (1401 Gambie, 1208 Senegal, 1107 Somálsko) ➜ Ze severovýchodní Afriky (Somálsko, Etiopie) nejčastěji přes Libyi do Itálie a na Maltu přes Středozemní moře. Nejvíce přistěhovalců ze Somálska, Sýrie, subsaharské Afriky. Jak? Nejčastěji na rybářských loďkách či přeplněných gumových člunech se špatnými motory bez navigace a bez dostatečného paliva.

Západní středozemní cesta

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 1789 (1075 Sýrie, 213 Guinea, 99 Pobřeží slonoviny) ➜ Mořská cesta ze severní Afriky do Španělska nebo pozemní cesta z Maroka do Ceuty či Melilly. Nejvíce přistěhovalců z Alžíru, Maroka a subsaharské Afriky cestujících do Španělska, Francie a Itálie. Jak? Pozemní cesta vede buď po západním pobřeží Afriky, nebo na východě přes Saharu.

Západoafrická cesta

Počet nelegálních přechodů (leden–březen 2015): 23 (8 Čad, 6 Guinea, 4 Guinea-Bissau) ➜ Ze západní Afriky (Senegal, Mauritánie) na Kanárské ostrovy. Nejvíce přistěhovalců z Maroka, Senegalu, Nigeru, Nigerie, Mali Jak? Senegalští, nigerští a nigerijští uprchlíci plují na dřevěných rybářských loďkách (cayucos), ti, co putují z Maroka, používají malé rybářské loďky zvané pateras.