Ostrov Mauricius leží v Indickém oceánu asi 900 kilometrů východně od mnohem většího Madagaskaru a do světového povědomí vstoupil zejména dvěma historickými jevy. Jedním z nich je filatelistický unikát, známka Modrý Mauricius, která se řadí mezi nejznámější známky světa. Byť není úplně nejdražší, stal se právě Modrý Mauricius ustáleným pojmem pro cennou známku. (Jde o artefakt z doby, kdy byl Mauricius britskou kolonií, takže používal britské známky. Zmíněný Modrý Mauricius a vedle něj podobně cenný červený Mauricius byly původně vytištěny s chybou, místo Post Paid byly chybně označeny Post Office - právě tato chyba založila jejich vzácnost a z ní odvozenou hodnotu).

Druhou obecně známou věcí spojovanou s Mauriciem je někdejší výskyt nelétavého ptáka dronteho mauricijského, zvaného též blboun nejapný. V obecném povědomí je tento pták spojován s nepravdivou pověrou o svém vyhynutí, které si prý "zavinil" sám svou údajnou hloupostí, protože po objevení ostrova lidmi neutíkal ani se neskrýval. Pozdější výzkumy dokázaly, že pověry drontemu křivdily, protože nebyl nijak výrazně hloupější v porovnání s ostatními druhy ptáků.

Jeho zkázu nejspíš způsobila zvířata, která lidé na ostrov zavlekli, jako prasata, krysy a opice. Ta se zaměřila na dronteho pozemní hnízda a vybírala z nich vejce i mláďata. Vliv na vyhynutí nebohého blbouna mělo i ničení jeho původního životního prostředí a kácení lesů, ve kterých původně žil.

Není to poprvé

Skutečnost, že český prezident se při svých výtkách na něčí adresu už poněkolikáté blamoval, samozřejmě neušla pozornosti uživatelů internetu. Kromě určitého pohoršení nad opakovaným "bonmotem" vyzývajícím k likvidaci novinářů (podobný Miloš Zeman pronesl například loni v květnu při setkání s Vladimirem Putinem, prezidentem Ruské federace, kde k vraždám nepohodlných novinářů opravdu poměrně často dochází) se internetová obec zaměřila zejména na Zemanovu záměnu ostrovů. Některé vtipy tak představily českého prezidenta v podobě známky "Modrý Madagaskarius", jiné zase zachytily "diskusi" dvou nespokojených blbounů, kteří naléhají, aby se veřejnost ptala Miloše Zemana na podstatné věci a ne na ně.

Český prezident je známý tím, že své projevy říká spatra a nepíše si je, současně ale také tím, že se v nich velmi často mýlí, nebo i vědomě neříká pravdu. Asi nejznámější se v tomto eohledu stala "kauza Peroutka", která trvá už víc než tři a půl roku. Zeman v lednu 2015 na konferenci Let My People Live prohlásil, že Ferdinand Peroutka uveřejnil v prestižním časopise Přítomnost článek s titulkem Hitler je gentleman. Žádný takový článek ale Peroutka nikdy nenapsal, což dokázal i archív všech ročníků časopisu Přítomnost. Český prezident se přesto za svůj nepravdivý výrok nikdy neomluvil. Po víc než třech letech uvedl pouze, že udělal chybu, když citoval článek, který "se nepodařilo dohledat".

Zemanovy pokračující omyly zaujaly i twitterové publikum.