Euro nás ruinuje. Ceny se zdvojnásobily. Alespoň to tvrdí nezaměstnaný padesátník Alberto Frassoni, který žije pod Alpami v městečku Pontida v Lombardii. Je stoupencem místní populistické strany Liga Severu. Premiéra Mattea Renziho v prosincovém referendu rozhodně nepodpoří.

Liga dlouhodobě požaduje odstoupení Itálie od společné evropské měny. „Jen málo věcí se za poslední dobu změnilo, jsou lepší veřejné služby pro mladé a starší lidi. Pracovní příležitosti pro mne se ale nezměnily," říká Frassoni. Je přesvědčen, že práci mu berou cizinci.

21,7 %

Takový je podíl Lombardie na celkovém HDP Itálie. Žije v ní 10 milionů lidí, tedy stejně jako v České republice. Nezaměstnanost tu činí přijatelných 6,9 %.

Zdroj: Bloomberg

Nespokojenost střední třídy

Právě podobná nespokojenost lidí se současnými politiky a politickou korektností byla hnacím motorem výhry euroskeptiků v Británii i nečekaného vítězství Donalda Trumpa v USA. Nyní může ohrozit i italského premiéra Renziho z umírněně levicové Demokratické strany.

Renzi výsledek referenda (má se konat 4. prosince – pozn. red.) spojil se svou politickou kariérou. Pokud ústavní změny, jež by měly na Apeninském poloostrově zajistit stabilnější vlády, neprojdou, Renzi odstoupí (Renzi ovšem svou rezignaci zpochybnil tím, že nebudou předčasné volby, ale řádné až v roce 2018 – pozn. red.).

O co se v referendu jedná

Itálie má nyní čistý bikamerální (dvoukomorový) parlamentní systém, kdy sněmovna i senát mají stejné pravomoci. Reforma by měla výrazně oslabit pravomoci senátu a snížit počet senátorů z 315 na 100. Sněmovna by měla mít možnost běžné zákony přehlasovat, podobně jako je tomu v případě české ústavy.
Se změnami sice souhlasily obě komory italského parlamentu, ale většina nedosáhla dvou třetin. Proto bylo vypsáno referendum.

Renzi má už jen pár týdnů na to, aby Italy přesvědčil o reformách, jež jsou pro dvaašedesátimilionovou zemi nutné. Zejména proto, aby vlády byly stabilnější a mohly prosazovat tolik potřebné reformy.

I když ve třetím čtvrtletí italská ekonomika rostla o 0,3 procenta, premiérovi to nemusí v referendu pomoci. „Stále převládá dojem, že jasná strategie ekonomického růstu chybí," uvedla k posledním číslům ekonomka Raffaella Tenconiová z londýnské konzultační firmy ADA. Výzkumy veřejného mínění zatím favorizují odpůrce referenda.

Odmítnutí referenda a případný pád vlády by každopádně mohlo skončit i vystoupením Itálie z eurozóny. „Jisté je, že mnoho voličů vůbec netuší, o čem referendum je. Trápí je ekonomika, imigrace a italská budoucnost v eurozóně," napsala agentura Bloomberg.


Ve třetím kvartálu tohoto roku italská ekonomika rostla o 0,3 procenta.Autor: Dotyk

132,8 %

Takový je poměr vládního dluhu Itálie k HDP. Renzi se zavázal, že jej v roce 2017 sníží na 132,5 procenta. Jedná se o druhé největší veřejné zadlužení země v eurozóně. První je Řecko, které mělo na konci roku 2015 zadlužení k HDP ve výši 176,9 procenta.

Zdroj: Bloomberg/Tradingeconomics.com

Pokud se Renzimu nepodaří ustát situaci po referendu, může v dalších parlamentních volbách vyhrát ten, kdo bude chtít opustit euro. Poté, co většina Britů hlasovala na konci června pro brexit, by se tím Evropská unie ještě více oslabila. Italská ekonomika je po Německu a Francii třetí největší v eurozóně. Renzi je přitom Ligou Severu vykreslován jako otrok evropských bank a bruselských institucí.

63 vlád za 70 let

Za posledních 70 let měla Itálie 63 vlád.
Zdroj: economist.com

Na severu Itálie, která je tradičně průmyslovým regionem, který se více než pětinou podílí na celkovém HDP Itálie, nejsou odstředivé tendence ničím novým. Na opačném konci země, na Sicílii, je vysoká nezaměstnanost a lidé jsou konfrontováni s uprchlíky, kteří přes italský ostrov vstupují na evropskou půdu.

5,4 %

Takový je podíl Sicílie na celkovém HDP Itálie. Na ostrově žije 5 milionů lidí. Nezaměstnanost tu činí 21,9 %. Zdroj: Bloomberg

Komik premiérem?

Na jihu sbírají body populisté z Hnutí pěti hvězd (Movimento 5 Stelle – M5S). Starosty už mají v Římě a Turíně a na Sicílii během komunálních voleb v červnu ovládli město Alcamo.


Kde mají starosty populisté z M5S?Autor: Dotyk

M5S v Alcamu získala 74,9 procenta hlasů. Hnutí vede italský komik a blogger Beppe Grillo. V parlamentních volbách v únoru 2013 získalo hnutí 25,55 % hlasů a skončilo na třetím místě. V případě předčasných voleb by Grillo mohl sestavovat protievropskou vládu. Pro Renziho a jeho Demokratickou stranu je tak největší hrozbou.

Renzi podporoval Hillary

Pozice italského premiéra se navíc po výhře Donalda Trumpa ve Spojených státech zhoršila, protože veřejně podporoval Hillary Clintonovou. „Faktor Trumpa působí proti Renzimu. V tento moment je Renzi pro řadu Italů zástupcem establishmentu," vysvětlil pro Reuters Roberto D'Alimonte, profesor politologie na soukromé univerzitě LUISS (Libera Università Internazionale degli Studi Sociali „Guido Carli") v Římě.

Samotný Grillo, jenž vede v průzkumech politických preferencí, byl z Trumpova vítězství nadšen. „Barbaři posouvají svět kupředu. My jsme barbaři! Skuteční idioti, populisté a demagogové jsou novináři a intelektuálové napojení na establishment," napsal si na blog „nový Mussolini", jak se mu také přezdívá.

Karikatura Beppeho GrillaAutor: spectator.co.uk

V ulicích městečka Alcamo má mnoho lidí o referendu jasno. Budou hlasovat Ne. Včetně prodavače ryb Antonina Messiny. Ten tvrdí, že Renzi je egoistický politik a „jeho" referendum by bylo pro Itálii špatné.

Hnutí pěti hvězd volí proto, že má nové lidi, kteří se nezkorumpovali v zavedených italských stranách. Messina chce, aby dveře pro imigranty zůstaly otevřené, ale aby to mělo jasně daná pravidla. Podle něj EU svazuje ruce obyčejným pracujícím lidem v zemi. „Je tu méně ryb a ceny jdou nahoru," shrnul své obavy prodavač ryb Messina.

Místní třicetiletá advokátka Erika Pampalone tvrdí, že volba v referendu bude těžká. Ani ona přesně neví, k čemu by měla reforma vést. Kritizuje zejména přístup Renziho, který s hlasováním spojil premiérský úřad. „Pokud jdete hlasovat o změně ústavy, měli byste nechat vše ostatní doma," nelíbí se jí premiérův postoj.

Referendum pro zbabělé politiky

Dánský profesor politologie Matt Qvortrup, který napsal knihu Referenda ve světě, tvrdí, že počet referend se v posledních letech ve světě zvyšuje. Ještě v 80. letech jich bylo okolo deseti ročně po celém světě, nyní to je až pětkrát více.

Problémem všelidového hlasování je v tom, že se daná problematika musí zjednodušit jen na dvě volby. Ano, či ne. To nahrává populistům a demagogům. Podle něj by politici referenda neměli vyhlašovat, pokud si s něčím nevědí rady, ale jen ve výjimečných situacích, když jde o ohrožení lidských životů. „Referenda jsou volbou zbabělců," míní Qvortrup.

Možná se Matteo Renzi na následky vyhlášení referenda a další politickou dráhu mohl zeptat bývalého britského premiéra Davida Camerona.