Podle mapování Správy Národního parku Šumava se to týká 208 hektarů. Podle chystané novely mohly být předány obcím nebo rozprodány. O lukrativní pozemky na Šumavě je obrovský zájem.

„Stavební pozemky se na Šumavě prodávají za 400 až 3500 korun za metr čtvereční," vyčíslil expert Hnutí Duha Jaromír Bláha. Připomíná, že obce si ve svých územních plánech nastavily dosti široce zastavitelné území, kde se postupně staví. „Obyvatel přitom celkově nepřibývá," poukazuje Bláha.

O lukrativní pozemky na Šumavě je obrovský zájem.

Pokud by stát na šumavské obce převedl všechny státní parcely v zastavěném a zastavitelném území, a ty je pak rozprodaly, bohatě by na tom vydělaly. Mohly by získat dvě miliardy korun při prodeji za cenu tisíc korun za metr čtvereční. Některé obce přitom už předvedly, jak obratně umí atraktivní pozemky zašmelit.

Sněmovní výbor pro životní prostředí sice schválil pozměňovací návrh lidoveckého poslance Jiřího Junka, který má zabránit zcizování státní půdy v národních parcích, do začátku prázdnin ale zůstává otevřená otázka, jak se k problému postaví celá sněmovna.

Více viz Šumava na prodej Jak si přihrát miliardy