Série o zprvu malém kouzelníkovi Harrym Potterovi, který přežil smrtící útok, a jeho souboji se zlem čítá sedm knih. Ve světě se prodaly stovky milionů výtisků. Dnes už se jedná o nesmrtelnou klasiku, které se počtem prodaných kusů vyrovnají jedině Malý princ nebo Tolkienovy příběhy ze Středozemě.

Začátek knižní série se datuje do roku 1997, kdy J. K. Rowlingová vydala první knížku s názvem Harry Potter a Kámen mudrců. Z knihy se rychle stal světový bestseller – a prodává se stále dál. Nikoho proto nemůže překvapit, že se i po bezmála deseti letech od poslední knihy objevují další díla spojená s tímto fenoménem.

Kouzelníci na prknech

Prokleté dítě. Tak zní podtitul nové dvoudílné divadelní hry (v originále Harry Potter and the Cursed Child), která bude mít premiéru 30. července v londýnském West Endu. Děj se odehrává 19 let po událostech sedmého dílu Harry Potter a Relikvie smrti. Základní premisa je založena na vztahu Harryho Pottera, zaměstnance ministerstva kouzel, a jeho syna Albuse Severuse, který se vyrovnává s rodinou minulostí a slávou, která je zároveň prokletím.

Samotná hra vzbudila několik rozporuplných reakcí ještě předtím, než se vůbec přiblížila k divadelním prknům. První kontroverzí byl fakt, že postavu Hermiony ztvární herečka tmavé pleti Noma Dumezweniová (ve filmech tuto roli hrála blondýnka Emma Watsonová). Sama Rowlingová ale prohlásila, že Hermioninu barvu kůže nikdy v knihách nezmiňovala. Druhou často zmiňovanou komplikací bylo rozdělení hry na dvě části, kvůli které si musí diváci koupit dva lístky do divadla.

Autorem hry je britský dramatik Jack Thorne, základ příběhu ale dal dohromady se samotnou Rowlingovou. Krátce po premiéře hry navíc vyjde knižně přepis hry, čímž se stane oficiálním osmým dílem série. A fanoušci tak opět mohou nakupovat.

Uživatel Harry Potter Play na TwitteruAutor: Twitter

Poloviční filmy

Jedna hra rozdělená na dva díly není v divadelních kruzích zrovna obvyklou praxí. Ve filmové branži se ale především v posledních letech jedná o standard. Trend rozdělování knih do více filmů začal opět u Harryho Pottera. Filmoví producenti tušili, že by mohli urvat dvojnásobnou dávku peněz a rozhodli se tedy rozdělit filmovou adaptaci poslední knihy na dva filmy oddělené půlroční pauzou.

Tvůrci se tehdy oháněli tvrzením, že by se do jednoho filmu nevešel všechen potřebný děj. O několik let dříve, když šla do kin adaptace pátého dílu Fénixův řád, se ale k ničemu podobnému neuchýlili a raději děj proškrtali. Fénixův řád je přitom nejdelší z knižní série, má 800 stran oproti 630 stranám Relikvií smrti.

První části rozdělených finále většinou trpí prázdným dějem, nulovým finále a neúplným dramatickým obloukem.

Trend rozdělování poslední knihy se ale v Hollywoodu chytl a ihned po dvojdílném finále Harryho Pottera jej následovaly i další adaptace young-adult literatury. Dvoudílného rozuzlení se tak dostalo například adaptaci posledního dílu Twilight ságy Rozbřesk nebo série Hunger Games a jejího finále Síla vzdoru. Podobně se dočkají diváci i u sérií Divergence.

Na první pohled by se mělo jednat o win-win situaci – fanoušci dostanou dvojitou dávku oblíbených postav a producenti dvojitou dávku výdělků. První části rozdělených finále ale většinou trpí prázdným dějem, nulovým finále a neúplným dramatickým obloukem. Filmové přepisy proto nefungují, jak by měly.

Miliardový štempl

Na konci letošního roku se filmaři do kouzelného světa Harryho Pottera podívají znovu, tentokrát ale bez Harryho Pottera. V prosinci má premiéru film Fantastická zvířata a kde je najít. Děj vychází z útlé knížečky, kterou Rowlingová napsala jako příručku o roztodivných příšerách, které se v sérii vyskytují. Režie se chopil David Yates, který stál u kormidla posledních čtyř filmových Potterů, pod scénářem je poté podepsána samotná Rowlingová.

Hlavní hrdinové kouzelnické ságy se dostali i na poštovní známku.Autor: Shutterstock

Cíle producentů jsou i zde naprosto jasné: přiživit se na úspěchu značky, která má stále velké jméno. Yates a především Rowlingová by měli sloužit jako pomyslná záruka kvality, ale především u autorky jde spíš pouze o jméno na plakátech. Jedná se totiž o její první filmový scénář. A ačkoliv jistě měla po ruce spoustu tzv. script doctorů, pravidla knih a filmových scénářů jsou jiná a už se na nich spálilo několik slavných autorů.

Studio Warner Bros. každopádně (správně) očekává úspěch. A to dokonce takový, že si již objednalo dvě pokračování, která dorazí v prosinci 2018 a 2020. To vše založeno na knížce o 128 stranách.

Všechna velká filmová studia se dnes předhánějí, kdo přijde s úspěšnější značkou/filmovou sérií.

Warner Bros. úspěch potřebuje. Všechna velká filmová studia se dnes předhánějí, kdo přijde s úspěšnější značkou/filmovou sérií. Například u Walta Disneyho se podařila sázka na komiksové filmy studia Marvel. Ta každý rok chrlí jeden až dva filmy, které jsou navzájem propojené. Divák tak musí stíhat vidět vše, aby se později v kině vůbec orientoval. Zatím to ale vychází, protože každá další „marvelovka“ je komerčním úspěchem. Ty nejúspěšnější z kin vytěží více než miliardu dolarů.

A diváci jsou s tímto přístupem spokojeni, ba dokonce jej vyžadují. Na značkové filmy se do kin chodí nejvíce. Disney tak kromě Marvelu pošle každý rok jeden film se světa Star Wars.

Popularity Harryho Pottera využila i společnost Lego.Autor: Shutterstock

Ostatní studia se musí snažit o podobné. Universal chrlí další díly automobilové série Rychle a zběsile v tempu doslova rychlém a zběsilém. Podobnou sérií se bude určitě snažit navázat na úspěšný Jurský svět a také by rád vytvořil filmový vesmír složený ze starých hororových monster jako Mumie nebo Frankenstein. Studio 20th Century Fox zase jen letos do kin poslalo dva filmy podle komiksových mutantů X-Men.To Warner Bros. má želízko v ohni v komiksové stáji DC, do které patří Superman a Batman. S těmi se snaží rozjet konkurenční komiksový vesmír. A Fantastická zvířata by zase měla navázat na úspěchy potterovské série, která dlouho byla nejúspěšnější filmovou franšízou, než ji předehnal zmíněný Marvel. Pokud uspějí, může se mladý kouzelník opět dostat na vrchol. I když u toho sám nebude.