David Letterman, Conan O'Brien, Jimmy Fallon a nyní James Corden. Co má tato čtveřice společného? Každý z nich v určitou dobu uváděl vlastní pozdní talk show a všichni se proslavili svou neotřelostí, kterou přinesli do jinak konzervativního formátu late night talk show.

David LettermanFoto: wikipedia

Přijít před publikum, na stojáka předvést úvodní monolog, sednout si za stůl a vést rozhovory s několika hosty. To bylo až donedávna standardem každé správné noční talk show.

Zatímco Letterman a později O'Brien tento způsob narušovali svým osobitým vedením rozhovorů, Fallon a dnes i Corden jej posunuli do jiného extrému. O rozhovory jde až v druhé řadě, primární jsou zajímavé scénky a skeče, ve kterých moderátor společně se svými hosty vystupuje. Právě ty poté mají šanci stát se úspěšnými virálními videi. Místo termínu talk show by se spíše hodilo označení varieté.

O rozhovory jde až v druhé řadě, primární jsou zajímavé scénky a skeče, ve kterých moderátor společně se svými hosty vystupuje.

Corden svou The Late Late Show posunul ještě trochu dál. Stále si povídá s pozvanými hosty. Na rozdíl od svých kolegů (i Fallona) si je ale zve všechny najednou a nesedí za stolem, ale mezi nimi.

Cesta z prkna

Když sedmatřicetiletý James Corden loni v březnu vstoupil mezi osobnosti late night talk show, výrazně zaostával za zbytkem svých vrstevníků. Hostitel Tonight Show Jimmy Fallon už měl velkou fanouškovskou základnu díky několikaletému účinkování v zábavném pořadu Saturday Night Live. Podobně na tom byl moderátor Late Night Seth Meyers.
Stephen Colbert měl v americké televizi vybudované jméno předtím, než po Lettermanovi převzal The Late Show. A Jimmy Kimmel, jehož pořad běží od roku 2003, je v současné době nejdéle působícím moderátorem nočních talk show.

Oproti tomu Corden měla na svém kontě jen účinkování v úspěšné broadwayské hře One Man, Two Guvnors (anglická předělávka Sluhy dvou pánů) a ve filmovém muzikálu Čarovný les. Pravdou je, že britský umělec byl většinou neznámý pro americké publikum. V domovské Anglii byl navíc znám jako divadelní herec, případně tvůrce a hlavní hvězda sitcomu Gavin & Stacy. V USA měl ale v plánu připravit svůj nový seriál a obdržel na něj nabídky od mnoha sítí včetně CBS. Ta jej požádala o další setkání, během kterého se Corden ukázal jako ideální volba pro zaplnění uvolněného slotu.

Britský umělec byl většinou pro americké publikum neznámý.

„Přišli za mnou a zeptali, zda nechci uvádět The Late Late Show a já jsem jasně řekl: Ne. Neviděl jsem to jako ideální pokračování své kariéry. Pak mi ale došlo, že to je úžasná možnost být kreativní každý den. Taková nabídka se nedostává každý den," řekl Corden v rozhovoru pro The Hollywood Reporter.
Stačil jen rok a něco, a všechno je jinak. Našlo by se málo lidí, kteří by neznali jméno James Corden.

Britský Fallon

Cordenova show se vysílá každý všední den od půl jedné v noci. Na stanici CBS navazuje na The Late Show, kterou moderuje Stephen Colbert. CBS se drží relativně striktního rozdělení. Zatímco v dřívějším pořadu se mimo jiné řeší i politika a rozhovory s hvězdami jsou vedeny seriózně, v pozdní show se nic neřeší a jde jen a pouze o potrhlou zábavu. U konkurence naopak na zábavného Fallona navazuje seriózněji podaná Late Night se Sethem Meyersem.

Moderátor Jimmy FallonFoto: wikipedia

Ale právě s Fallonem má James Corden mnoho společného. Až na to, že každý zvolil jinou cestu. Jimmy Fallon by se dal bez nadsázky považovat za skvělý produkt americké komediální školy. Svou kariéru začínal v pořadu Saturday Night Live, který sloužil jako startovací plocha pro slavné komiky typu Bill Murray, Eddie Murphy nebo Will Farrel. Fallon zde na sebe upozornil jako imitátor známých osobností. A jako každý správný americký komik ovládá Fallon i umění stand-upu.

Oproti tomu Corden je odchovancem britské školy, která sází na jiný styl humoru. Místo imitací osobností a velké kadence vtipů se soustředí spíše na postupné broušení finální pointy. To se projevuje i v jeho úvodním monologu, kdy se místo komentování několika zajímavých situací dne soustředí pouze na jedno jediné téma.

Zpívání za jízdy

Největší úspěch Jamese Cordena ale není v jeho britském suchém humoru. Corden totiž dokonale ovládl internet svými připravenými scénkami. Hned ve svém úplně prvním díle si pozval Toma Hankse a během pěti minut s ním rychle přehrál celou jeho filmografii. Na serveru YouTube tento skeč z nové show zhlédlo 17 milionů diváků, což není špatné.

Nejúspěšnější televizní moderátoři se zkrátka chtějí – ba dokonce potřebují – prosadit i na internetu. Právě tam se dnes nachází to největší obecenstvo. I to je jeden z důvodů, proč skončil legendární David Letterman. Nestíhal chrlit obsah na internet. Takový Jimmy Kimmel dá čas od času dohromady všechny celebrity, ty o sobě přečtou urážlivé tweety a internet se raduje.

Králem světové sítě byl až dosud Jimmy Fallon. Jeho největším úspěchem byl segment nazvaný Lip Sync Battle, ve kterém známé osobnosti předstírají, že zpívají na playback. Fallon svůj úspěšný skeč protlačil až do speciálního pořadu, který vysílá kabelová televize Spike. Právě u Fallona a jeho virálních videí se Corden inspiroval. „Mám přátele doma, kteří milují Tonight Show Jimmyho Fallona. Žijí ve Velké Británii a nikdy neviděli jedinou epizodu, ale oni ho i tak milují," potvrdil pro Time.

Zdroj: Youtube

A protože zpívání opravdu funguje, přišel Corden s vlastním nápadem, který už dříve použil ve své předešlé tvorbě: dva lidé jedou v autě, povídají si a mezi řečí zpívají své oblíbené písničky. Jako první se v autě projela zpěvačka Mariah Carey a byl to okamžitý úspěch. Nic se ale nevyrovnalo tomu, když si Corden odskočil zpět do rodné vlasti, aby natočil díl se zpěvačkou Adele. Výsledek? Po pěti měsících video na YouTube vidělo přes 113 milionů lidí. Pro porovnání: nejúspěšnější Fallonovo video má 70 milionů zhlédnutí. Žák předčil mistra.

A jak hodlá Corden pokračovat? S Eltonem Johnem se oblékl do třpytivých oblečků s Red Hot Chilly Peppers se naopak svlékl, se Siou si vyzkoušel její paruku a v nejbližší době se projede s první dámou USA Michelle Obamovou. Internet určitě praskne ve švech.