Jméno velkovýrobce minerální vody Heinricha Mattoniho patří ke Karlovým Varům stejně jako letní filmový festival. Jen je s městem spojeno už 186 let – od 11. srpna 1830, kdy se zde Mattoni narodil. Původem italský rod Mattoniů se přitom v Karlových Varech usadil ještě o mnoho let dříve, v roce 1683.

„Heinrich Mattoni měl úžasný obchodní talent a byl geniálním mistrem reklamy," říká historik Stanislav Burachovič z Muzea Karlovy Vary.
Brilantně ovládal jazyky a hlavně měl „čich" na byznys a nebál se velkých výzev. V roce 1857 si společně se svým budoucím švagrem Fritzem Knollem, synem karlovarského purkmistra, pronajal na deset let export karlovarské minerální vody. A četnými obchodními – dnes bychom řekli marketingovými – cestami po Evropě dokázal během doby pronájmu ztrojnásobit odbyt karlovarské vřídelní vody.

Stal se obchodníkem, který doslova proměnil vodu ve zlato. Bohatství, které mu prodej karlovarské minerálky vynesl, investoval roku nejprve roku 1867 do pronájmu a roku 1873 do koupě panství a lázní Kyselka, které proměnil v bezmála druhé Karlovy Vary. Mattoni pak provozoval i lázně v Budapešti, minerální vody rozvážel po celé Evropě a roku 1889 obdržel šlechtický titul.

Karlovy Vary si svého podnikatele náležitě cenily. Vyznamenaly jej čestným občanstvím a už v roce 1898 po něm pojmenovaly jednu z ulic města. Když Heinrich Mattoni v květnu 1910 zemřel, vystrojila radnice svému slavnému rodákovi pohřeb tak okázalý, že nic podobného prý Vary od té doby nezažily.

O Heinrichu Mattonim a jeho rodu, stejně jako o dalších významných podnikatelích z dob první republiky a konce monarchie, si můžete přečíst v prvním tištěném speciálu Dotyku s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích.
Ve skvělém čtení na léto najdete profily lidí, jejichž značky mnohdy přežily až do současnosti. Baťa, Škoda, Odkolek, Podolská, Wannieck, Rothschild, Křižík, Hlávka, Loos... to je elita, která položila základy průmyslu a podnikání v českých zemích.
Kromě trafik je možné speciál pořídit jednoduše také formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 90211 ve tvaru DEN mezera DOTYK mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 89 korun včetně doručení (+cena za SMS dle tarifu operátora).