Zkratka DofE neboli „Dý of Í" zní tajuplně. Když se s člověkem, který tento výraz běžně používá, setkáte poprvé, možná nebudete tušit, o co jde. Všichni, kteří programem prošli, vám ale rádi vysvětlí, že se nejedná o žádný tajný kód pro vyvolené či šifru k odhalení záhady. Je to zkratka pro Duke of Edinburgh Award, tedy Mezinárodní cenu vévody z Edinburghu.
Nositelem tohoto titulu je od roku 1947 manžel současné britské královny Alžběty II., princ Philip, jenž v červnu 2016 oslavil pětadevadesáté narozeniny, které ale byly zastíněny začátkem oslav devadesátin jeho družky.

60 let od geniální myšlenky

Není to ovšem jediné jubileum, které se letos prince Philipa týká. Tím druhým je právě šedesát let ceny, o jejíž založení se manžel britské panovnice zasadil.

Díky diamantovému výročí DofE se do Buckinghamského paláce podívala tisícovka mladých lidí, mezi nimi i Tereza Fojtíková a Roman Jordán. Splnili zlatou úroveň programu, která je nejnáročnější. Zlaté ocenění převzali přímo z rukou prince Philipa.

Proč vévoda z Edinburghu spolu s Kurtem Hahnem, pedagogem a politikem, program založili? Jedním z prvotních impulzů byla snaha poskytnout britským chlapcům v poválečné době možnost na sobě pracovat, zdokonalovat se v různých oblastech a věnovat se něčemu, co má smysl. Během prvních dvanácti měsíců se do programu zapojilo 7 tisíc britských mládenců. O vedení programu se staral jako první ředitel John Hunt, vůdce úspěšného výstupu britského týmu na Everest v roce 1953.

Původní zaměření programu na chlapce ve věku 15 až 18 let se brzy změnilo. Program byl o dva roky později rozšířen i pro dívky ve věku 14 až 20 let. Postupně pronikl i za hranice Spojeného království do celého světa. Časem došlo na sjednocení podmínek pro chlapce a dívky a rozšíření věkové skupiny účastníků až na horní hranici 25 let.

Málokdo tušil, že DofE bude mít takový úspěch, ale není za tím nic jiného než dobře vymyšlená filozofie, která je univerzálně přitažlivá. I proto dnes program úspěšně funguje ve více než 140 zemích světa včetně České republiky.

Historie české pobočky

V Česku byl program DofE spuštěn v roce 1995 pod záštitou ministerstva školství. Za jeho rozšířením i do naší země stojí golfová šampionka z období prvorepublikového Československa lady Luisa Abrahamsová, která velkou část svého života strávila v Anglii a osobně znala členy královské rodiny.

Zpočátku se do programu u nás zapojilo okolo 30 institucí, převážně středních škol. Do dnešních dnů číslo stouplo na 80 různých institucí včetně dětských domovů, mládežnických organizací a dalších vzdělávacích institucí formálního i neformálního charakteru.

Za dvacet let fungování programem prošly tisíce lidí. Každoročně se zapojí zhruba tisícovka mladých Čechů a Češek v jedné ze tří úrovní (bronzové, stříbrné, zlaté). „V současné době je v programu v rámci České republiky na 1500 účastníků," upřesňuje projektový manažer DofE Martin Batko. Za studenty stojí tým zhruba 300 školitelů a administrativních pracovníků programu. Důležitá je i podpora patronů. Této funkce se ujalo hned několik významných českých osobností. Mezi nimi například moderátor Marek Eben, rybář Jakub Vágner nebo cestovatel Dan Přibáň.

Kromě podpory a motivace ze strany patronů program nabízí mladým lidem také nevšední příležitost potkat se s členy královské rodiny. Letošní cesta dvou českých absolventů na předávání zlatého ocenění v Buckinghamském paláci je toho důkazem.

Mnoho jiných českých účastníků ovšem převzalo cenu od dalších členů královské rodiny. V minulých letech do Česka dorazily hned dvě královské návštěvy za tímto účelem. V roce 2013 to byl princ Edward, syn královny Alžběty II., a o dva roky později, v roce 2015, jeho žena Sophie, hraběnka z Wessexu.

Rozvoj individuality

Co je cílem programu? Rozvíjet schopnosti a dovednosti mladých lidí a motivovat je k dosažení jejich cílů a k překonávání sebe sama. Kromě skvělého využití volného času v době dospívání má program své dopady i na pracovní trh. Účast v programu otevírá dveře na mnohé univerzity a pracovní pozice.

Někteří zaměstnavatelé ve Spojeném království program dokonce zavádějí i pro své mladé zaměstnance, protože je vidět, že kdo prošel programem, je mnohem samostatnější a má více sebedůvěry. U absolventů je patrný vůdcovský potenciál. V Británii je DofE jakožto položka v životopise považována za nejdůležitější neakademickou kvalifikaci neformálního vzdělávání.
Průběh programu je pro každého různý, individuální. Záleží, v čem se kdo chce realizovat a zdokonalovat. Platí ale několik základních obecných linií. DofE má tři úrovně obtížnosti – bronzovou, stříbrnou a zlatou, které je třeba absolvovat postupně. Hlavní odlišností jednotlivých stupňů je délka trvání výzvy.

V rámci každé úrovně si studenti vybírají, čemu se budou věnovat. Mohou se zlepšovat v jedné oblasti, nebo v každé úrovni vybírat úplně novou výzvu. Záleží na nich. Všichni ale na všech úrovních musí splnit nějakou sportovní aktivitu, činnost rozvíjející talent a dobrovolnickou činnost. Úroveň je završena expedicí, kterou si mladí lidé sami plánují a realizují. Na nižších úrovních plánují expedice po České republice, respektive své vlasti, zlatá úroveň je spojená se zahraničním dobrodružstvím, s nímž pomáhá pobočka DofE v zemi, kam studenti vyjedou.

Co program přináší? Kromě zážitků, poznávání světa a svých vlastních hranic či nových přátel je program také skvělým způsobem jak rozvinout svoji individualitu a osobnost a uvědomit si, čeho chtějí účastníci v životě dosáhnout. Je to smysluplné vyplnění volného času v kritickém období dospívání. Program rozšiřuje obzory a bourá bariéry.

Diamantová výzva

Šedesát let organizace je významný mezník a lidé, kteří stojí za jeho realizací, se rozhodli spustit při té příležitosti velkou kampaň na výběr finančních prostředků. DofE je totiž nezisková organizace, charita, která získává finance na podporu studentských aktivit od finančních partnerů po celém světě.
V rámci oslav byla zahájena tzv. diamantová výzva, do které se může zapojit kdokoliv z celého světa, aniž by musel být dřívějším účastníkem či splňovat nějaká věková kritéria. Jediná podmínka je uhrazení účastnického poplatku v symbolické výši 20 liber a splnění libovolné výzvy do konce tohoto roku.

Charakter výzvy je možné zvolit si dle vlastního uvážení, inspirovat se je možné na stránkách diamantové výzvy (dofediamondchallenge.org).
Každý účastník výzvy (a může to být i tým lidí) následně na podporu svého projektu prostřednictvím Just Giving vybírá finanční prostředky, které půjdou na podporu programu DofE a jeho účastníků z řad mladých lidí. Kdo pomůže vybrat alespoň 60 liber, dostane po absolvování své výzvy navíc odznáček a certifikát.

Hraběnka na kole

Do diamantové výzvy se zapojilo i několik známých tváří, které program DofE dlouhodobě podporují. Jednou z nich je i patronka programu a snacha jeho zakladatele Sophie, hraběnka z Wessexu. Ta se rozhodla pro sportovní výzvu. Má v plánu v září během sedmi dnů ujet na kole vzdálenost zhruba 445 mil mezi palácem Holyrood ve Skotsku a Buckinghamským palácem. Dosud přitom provozovala tento sport spíše rekreačně, maximálně se jednou za čas hodinku projížděla s dětmi. Pro svou výzvu Sophie na Just Giving vybrala již bezmála 7 tisíc liber.
Čeští zájemci se můžou zapojit do mezinárodní výzvy na jejích oficiálních stránkách. Něco podobného ale bude i u nás. „Obdobu diamantové výzvy jsme spustili v rámci DofE v ČR, celý projekt se teprve rozjíždí. Více informací o zapojených a jejich aktivitách bude ke konci roku," říká Martin Batko, projektový manažer Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu.

Řekli o DoeF

„Mezinárodní cena vévody z Edinburghu motivuje děti nejen ve školních aktivitách, ale hlavně v těch mimoškolních – v tom, co je opravdu baví. DofE jim pomáhá nastavovat vlastní cíle a posouvat své hranice o kousek dál. Myslím, že je důležité, aby si mladí lidé nacházeli své vlastní Everesty a překonávali je."
Klára Kolouchová
úspěšná horolezkyně

„Nejdůležitější je, že lidé, kteří kolem tohoto programu jsou, se dětem opravdu věnují."
Jakub Vágner
sportovní rybář a cestovatel

„DofE přináší studentům samostatnost, zodpovědnost a individualitu."
Ivo Konopa
ředitel pražského česko–anglického gymnázia Duhovka

„Nejde o to soutěžit s ostatními, ale překonat sám sebe."
Pavla Müllerová
absolventka programu z roku 2007

„Naučila jsem se snít velké sny. Pokud člověk dostatečně tvrdě pracuje, dosáhne všeho, co si přeje. Tím nejdůležitějším, co mi DofE dalo, je důvěra v sebe sama a své schopnosti."
Stela Zlateva
absolventka programu z roku 2015

„Jsem přesvědčen, že jednotlivá témata Mezinárodní ceny vévody z Edinburghu – dobrovolnická práce, sportovní úsilí, rozvoj osobního talentu a absolvování dobrodružné expedice – jsou základními kameny, které mohou výrazně přispět k rozvoji každého mladého člověka."
Ivo Šrámek
absolvent programu z roku 2015

Příběhy úspěšných českých absolventů

Dominika Kouřilová

V rámci letošních oslav se Dominika jako jediná Češka objevila i na oficiálních stránkách intaward.org, kde je její DofE příběh spolu s dalšími 59 absolventy z celého světa. V rámci programu se zúčastnila např. expedice do Banátu, vyučovala angličtinu, hrála na klavír, zpívala ve sboru nebo byla součástí florbalového týmu.

Ondřej Doktor

O programu se dozvěděl v roce 2007 poté, co nastoupil na gymnázium. Díky DofE se vydal na méně známá místa světa, kam mnoho turistů necestuje. Navštívil a překonal rumunská pohoří, albánské vrchoviny nebo třeba Negevskou poušť.

Lucie Leišová

Lucie se začala věnovat plavání již ve svých třinácti letech. Bazén jí ovšem nestačil a program DofE jí dal příležitost splnit si sen. Lucie v roce 2014 přeplavala Gibraltar na první pokus, i přesto, že se v průběhu značně změnily podmínky. V loňském roce rozjela charitativní projekt Vltava Tour 2015. Cílem bylo vybrat finanční prostředky na handbike pro vozíčkáře Radka. Letos chce přeplavat La Manche.

Markéta Marvanová

Překonávat své vlastní limity a pomáhat druhým si vytyčila mladá cyklistka Markéta „Peggy" Marvanová. Ta v rámci DofE absolvovala nejdelší nezabezpečený závod horských kol na světě Great Divide Tour, který měří 4418 km. Závod pokořila v čase 21 dnů, 9 hodin a 10 minut jako jediná česká účastnice. Účastí v závodu finančně podpořila jedenáctiletou Dáju, která trpí myopatií. Letos v únoru se Peggy zúčastnila závodu na sněžných kolech Lapland Extreme Challenge, který ještě nikdo nedokončil.

Roman Jordán

Roman byl jedním z těch, kdo letos převzali zlaté ocenění z rukou vévody z Edinburghu v Buckinghamském paláci. Program mu změnil život – nudu a stereotyp vystřídaly zajímavé aktivity a velký rozhled. Díky DofE se vrátil k milovanému fotbalu, začal doučovat češtinu žadatele o azyl, navštěvuje lidi v domově důchodců, zúčastnil se zimního táboření na Šumavě a našel odvahu přihlásit se do pěveckého sboru.

Tereza Fojtíková

Tereza letos převzala zlaté ocenění od vévody z Edinburghu v Londýně. Má za sebou tři roky plné dobrodružství zvané DofE. Začala se učit čínsky, zapojila se do skautu, hrála florbal, začala tvořit videa na YouTube, účastnila se mládežnického parlamentu a zdokonalila se v jízdě na snowboardu.

Princ Philip, vévoda z Edinburghu

Narodil se v roce 1921 na Korfu jako řecký a dánský princ Philip. Místo bezstarostného života v paláci ho rok po narození čekal exil. Philip si musel již od raného dětství zvyknout, že nemá domov fyzicky ani pocitově. Sestry se provdaly, otec vyhazoval peníze v kasinech a matka zešílela. Neměl se kam vracet. Již od roku 1928 studoval na internátních školách a o prázdninách si ho přehazovali příbuzní.

Dospěl na začátku druhé světové války a ihned se zapojil do námořnictva. Rok po válce se zasnoubili s dědičkou britského trůnu a v roce 1947 se konala svatba. Stal se vévodou z Edinburghu. Od roku 2015 je nejstarším žijícím britským vévodou vůbec.

Po svatbě mladý pár trávil hodně času na Maltě, narodily se jim dvě děti – Charles a Anne, ale rodinná idylka neměla dlouhého trvání. V roce 1952 zemřel král Jiří VI. a na trůn nastoupila jeho nejstarší dcera, Philipova manželka Alžběta. Philip se musel vzdát kariéry u námořnictva a všech dalších snů a plánů. Propadl do depresí, hledal smysl svého života.
Když se manželé v nové roli trochu ustálili, pořídili si ještě dvě mladší děti – Andrewa a Edwarda. Zatímco Alžběta panuje celé zemi, rodina je Philipovým královstvím. On je spojujícím prvkem celé královské rodiny, tím, kdo má hlavní slovo.

Jako princ manžel se věnuje otázkám průmyslu a vědeckého a technologického pokroku. Zajímá ho životní prostředí a mladí lidé. Právě na ně se zaměřuje jeho nejznámější projekt – Cena vévody z Edinburghu. Philip navíc navzdory svému úctyhodnému věku 95 let a chatrnému zdraví stále patří mezi nejvytíženější členy královské rodiny, byť část svých závazků a patronací pomalu přesunuje na mladší generaci. Veřejnost si ho oblíbila především díky jeho bezprostřednosti a bonmotům na pomezí vtipnosti a hulvátství.

DofE v datech

  • U zrodu DofE stáli princ Philip a Kurt Hahn.
  • Pilotní verze programu byla zahájena v roce 1956.
  • Program je dnes dostupný ve 144 zemích světa.
  • Účastnit se mohou mladí lidé ve věku 14 až 25 let.
  • Prvního milionu účastníků celosvětově program dosáhl v roce 1975.
  • Od založení prošlo programem více než 8 milionů mladých lidí.
  • Každý den se zapojí průměrně 1205 mladých lidí.
  • Přibližně 548 účastníků z celého světa program každý den dokončí.
  • Česká republika se zapojila v roce 1995.
  • Zapojuje zhruba 1000 nových českých účastníků ročně.