Jak ale upozorňují autoři studie Global Terrorism Index 2015, teror zůstává stále koncentrován převážně v pěti zemích světa – v Iráku, Nigérii, Afghánistánu, Pákistánu a Sýrii. V zemích severní Ameriky, Austrálie a Evropy zemřelo za posledních 15 let „pouze“ 0,5 procenta všech obětí. Většina útoků byla navíc provedena „vlky samotáři“, tedy jednotlivci bez přímého napojení na teroristickou organizaci.

Ačkoli v evropských médií dominuje jako nejčastěji zmiňovaná teroristická organizace tzv. Islámský stát, statisticky nebezpečnější bylo předloni sdružení Boko Haram operující především v Nigérii a sousedních zemích.

Následující data vycházejí z publikace Global Terrorism Index, kterou již třetím rokem připravil think thank Institute for Economics and Peace, přičemž vycházel především z globální databáze teroristických útoků (GTD), kterou spravuje americká University of Maryland. Studii si můžete stáhnout ZDE. Data za rok 2013 si můžete prohlédnout ZDE.

Hlavní závěry studie Global Terrorism Index 2015

  • V roce 2014 byl zaznamenán největší meziroční nárůst počtu obětí teroristických útoků. Z 18 111 mrtvých v roce 2013 na celkem 32 685 obětí v předloňském roce.
  • Nejvíce lidí zabila v roce 2014 organizace Boko Haram, celkem 6644 obětí.
  • 78 procent všech obětí zemřelo pouze v pěti zemích: Iráku, Nigérii, Afghánistánu, Pákistánu a Sýrii.
  • Už 93 zemí z celkem 162 registrovalo předloni teroristický útok na svém území, ne všechny si naštěstí vyžádaly ztráty na lidských životech.
  • Zatímco v roce 2013 evidovalo více než 500 obětí útoků jen pět zemí, o rok později již číslo stouplo na 11 států.
  • Ročně je na světě zavražděno 13krát více lidí, než kolik jich zemře při teroristickém útoku.

Index světového terorismu 2015Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Ukazatel udává přímé i nepřímé projevy terorismu v 162 zemích. Zahrnuje ztráty na životech, zranění, škody na majetku i psychologické dopady. Do první desítky zemí, kde se terorismus projevuje nejcitelněji, se v roce 2014 zařadily Irák, Afghánistán, Nigérie, Pákistán, Sýrie, Indie, Jemen, Somálsko, Libye a Thajsko (řazeno sestupně od nejvyššího skóre v indexu GTI). Česká republika skončila na 68. místě s bodovým ziskem 2,484.

Teroristické útoky v roce 2014Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Irák si připsal krvavé prvenství coby země, kde byly předloni spáchané dva největší teroristické útoky. Zemřelo při nich více než 1100 lidí. V přehledu je rovněž zaznamenáno sestřelení malajsijského letadla nad válčící východní Ukrajinou, na palubě stroje byly téměř tři stovky civilistů.

Největší teroristické útoky 2000–2013Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Při delším časovém horizontu ční z mapy rudý kruh na New Yorkem a Washingtonem symbolizující necelé tři tisíce zabitých lidí 11. září 2001. Od té doby se území Spojených států amerických větší útoky vyhýbají a jsou soustředěny vesměs do oblasti kolem Nigérie, Blízkého východu a pak také do regionu, který sdílí Afghánistán, Pákistán a Indie.

Počet obětí teroristických útoků mezi roky 1970 a 2011Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Teroristické útoky v perspektivě více než 40 let. Z dnešního pohled je například patrné, jak se výrazně zlepšila situace v Jižní Americe. Naopak Blízký východ je dlouhodobě nestabilním regionem.

Počet obětí teroristických útoků 2000–2014Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

V posledních letech bohužel opět dramaticky vzrůstá počet obětí teroristických útoků. Velkou „zásluhu“ na tom má organizace Boko Haram operující především v Nigérii, a pak také takzvaný Islámský stát válčící v oblasti Iráku a Sýrie. V roce 2014 byl zaznamenán největší meziroční nárůst počtu obětí teroristických útoků od počátku tisíciletí.

Země s největším počtem obětí teroristických útoků v roce 2014Autor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Ačkoli počet obětí útoků v posledních letech roste, stále jde především o mrtvé v pěti státech. Oběti z Iráku, Nigérie, Afghánistánu, Pákistánu a Sýrie tvoří takřka 80 procent všech zabitých teroristy. Alespoň jeden ztracený lidský život pak eviduje 67 z celkem 162 sledovaných zemí.

Boko Haram a tzv. Islámský státAutor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

V roce 2014 se na pomyslném trůnu pro nejhorší teroristickou organizaci usadila Boko Haram. Spáchala celkem 453 zaevidovaných útoků, které nepřežilo téměř sedm tisíc lidí. V roce 2014 poprvé opustila svou „domácí“ Nigérii a zaútočila rovněž v sousedním Čadu a Kamerunu. Jejím cílem je vytvořit v regionu islámský chalífát.

Náklady terorismuAutor: Global Terrorism Index 2015/The Institute for Economics and Peace

Globální ekonomické náklady teroristických útoků a boje proti teroru dosáhly za rok 2014 nejvyšší částky 52,9 miliardy dolarů. Překonaly tak i hmotné ztráty z útoků spáchaných 11. září 2001.