Dění v dnes těžce zkoušené oblasti Blízkého východu a severní Afriky popisují západní média jako jeden nepřetržitý sled tragických událostí. Humor, nadsázka či aspoň úsměv jako by sem vůbec nepatřily.

Výstava tří arabských karikaturistů v Centru současného umění DOX v pražských Holešovicích ale ukazuje, že i v tomto regionu umějí někteří odvážnější kreslíři život pojmout s nadhledem. A nevyhýbají se přitom ani těm nejzásadnějším tématům.

„Všechna významná irácká periodika uveřejňují na svých stránkách karikatury. Je to pro lidi zajímavý a srozumitelný způsob jak diskutovat o důležitých tématech," říká irácký karikaturista Abd-ar-Rahím Jásir, který tvoří již od 70. let. V roce 2013 byl magazínem Observer zařazen mezi deset nejlepších umělců, vystavujících na festivalu La Bienale di Venezia. V témže roce jej agentura Uyoun zvolila nejlepším iráckým karikaturistou.

Jásir žije a pracuje v Bagdádu, ale vystavoval už například v Japonsku, Velké Británii, Egyptě či Itálii.

Svoje kresby představuje také Tunisanka Nadia Chijárí, která se satirickým ilustracím začala věnovat během událostí arabského jara ve své zemi. Její postavička kocoura Willise se od té doby stala velmi populární. Facebooková stránka s názvem WillisFromTunis byla původně navštěvována asi dvacítkou přátel, nyní ji pravidelně sleduje přes 46 tisíc lidí.

Třetí karikaturista, Súdánec Chálid al-Béh, se narodil v rumunské Bukurešti. Své karikatury publikuje na sociálních médiích na profilu „Khartoon!", což je slovní hříčka spojující karikaturu – cartoon a súdánské hlavní město Chartúm.

Al-Béh své práce publikuje v řadě zahraničních médií a píše také politické komentáře, například pro britský Guardian nebo televizi al-Džazíra. Od roku 1990 žije a pracuje v Dauhá v Kataru.

Výstava Linie svobody: Současná arabská karikatura bude v DOXu k vidění do 16. ledna.