Poněkud překvapivě se dotyčná lokalita nachází mimo Rusko, v turecké turistické pobřežní oblasti Antalya. Konkrétně jde o pětihvězdičkový hotelový komplex Kremlin Palace u městečka Kündu.

Co na tomto obrázku evidentně schází? Mauzoleum V. I. Lenina. Mohlo by stát někde na břehu prostředního ze tří bazénů.Autor: Archiv

Jak je patrné z fotografií, rekreační zařízení postavené v roce 2004 téměř dokonale kopíruje centrální prostor ruské metropole, tedy Rudé náměstí s chrámem Vasila Blaženého, Historickým muzeem (za komunistického režimu známým jako Muzeum V. I. Lenina) a dokonce i s Velkým Kremelským palácem.

Monumentální budovy, jejichž siluety jsou Čechům tak důvěrně známé z dob socialismu, rovněž pietně zachovávají barevnost originálů. To jediné, co v komplexu chybí, je – Leninovo mauzoleum! Pro jeho dostavbu by se přitom mezi bazény, brouzdališti a lehátky našlo ještě dost volného místa.

Vojenské jednotky pochodující před Historickým muzeem po Rudém náměstí v Antalyi si musejí dát velký pozor.Autor: Archiv

Výhod přemístění Leninovy mumie do Antalye by bylo hned několik. Jednak by se prezident Putin mohl blýsknout před světem symbolickým odstřižením Ruska od sovětské minulosti. Především by se však Lenin cítil v areálu hotelu Kremlin Palace jako doma.

Leže uprostřed opalujících se turistů by tolik nevyčníval, zůstal by v centru pozornosti a hoteloví klienti s dostatkem volného času by na něj nemuseli stát fronty. A v neposlední řadě by do Turecka začalo proudit ještě víc návštěvníků z Ruska než dosud.

Být to v Rusku a ne v Turecku, dopadly by turistky na snímku zřejmě jako skupina Pussy Riot.Autor: Archiv

Replika Kremlu v Antalyi je natolik zdařilá, že kromě Rusů a Lenina může přilákat i české dovolenkáře z řad KSČM. Na kopii stalinského mrakodrapu se mohou jet podívat do pražské Podbaby, ale přespat v komnatách, kde si lze živě představit úřadujícího Stalina? To lze jen v originálním tureckém hotelu.