„Nemám zájem se k tomu vracet," reagoval v minulých dnech podnikatel Nosál úsečně do telefonu na prosbu Dotyku, aby okolnosti těchto finančních operací poodhalil. Poté se již zcela odmlčel a nijak nereagoval ani na otázky, které mu redakce zaslala na jeho e-mailovou adresu.

Dar a hypotéka v jednu dobu

  • Firma Filler manželů Nosálových darovala ČSSD 1 milion korun na senátní volby. Darovací smlouva byla podepsána 13. října 2014. Za ČSSD podepisoval místopředseda Martin Starec, za firmu Filler podnikatel Pavel Nosál. Smlouva byla přitom signována až v pondělí po skončení voleb (ty se konaly o víkendu 10. a 11. října).
  • Podle údajů z katastru nemovitostí si na podzim 2014 vzali manželé Pavel a Jana Nosálovi půjčku u České spořitelny 1,705 milionu korun na dům v Lednici nedaleko tamního zámku, kde mají trvalé bydliště. Zástavní smlouva byla podepsána 8. září 2014, zástavní právo bylo zapsáno v katastru 16. října. Zástava platí do roku 2039, což značí, že hypotéka je na 25 let.

Magazín Dotyk na tento podivuhodný sponzoring narazil, když v minulých dnech zjišťoval informace o volební kampani místopředsedy Senátu za ČSSD Ivo Bárka.

Hodonínští se k dárci nehlásí

Jak už Dotyk uvedl, senátorovi Bárkovi všechny tři volební kampaně (v letech 2002, 2008 a 2014) sponzorovali majitelé vyškovské spalovny Ekotermex.

Tato spalovna, v jejímž představenstvu Bárek deset let působil, se přitom nyní ocitla v hledáčku policie. A sám senátor čelí podezření, že se v zájmu Ekotermexu loni snažil působit na šéfa České inspekce životního prostředí Erika Geusse, aby inspektoři byli vůči vyškovské firmě shovívavější.

Jak s tím vším souvisí milionový dar od manželů Nosálových? Ve výroční zprávě ČSSD za rok 2014, jak je uložena v knihovně Poslanecké sněmovny, je výslovně uvedeno, že dar jihomoravské firmy je určen na senátní volby. Jde o ty samé volby, v kterých naposledy úspěšně kandidoval i Jihomoravan Ivo Bárek.

Logické by bylo, kdyby Nosálovi z Lednice podpořili sociálnědemokratického kandidáta na senátora ve svém bydlišti (Břeclavsko), případně v místě, kde podniká jejich firma Filler (má sídlo v Prušánkách na Hodonínsku, na svých internetových stránkách uvádí, že do její spádové oblasti patří Břeclavsko a Hodonínsko).

Nejštědřejší sponzor ČSSD prezentuje své služby, mezi nimiž je i vyvážení septiků a jímek.Autor: Filler

V Břeclavi ani v Hodoníně se však v roce 2014 senátní volby vůbec nekonaly. A třeba dlouholetý vlivný senátor za ČSSD z Hodonínska Zdeněk Škromach o milionovém daru ve „svém obvodě" nic neví. „Jméno té firmy a její majitelé mi vůbec nic neříkají," uvedl Škromach pro Dotyk. „O tom nic nevím, to by asi měli spíše vědět na vedení ČSSD v Praze," přidává se šéf hodonínské okresní organizace sociálních demokratů Václav Tvrdý.

Tři kandidáti z jižní Moravy

Milionový dar mohl být ale určen pro některé další kandidáty ČSSD na jižní Moravě. Volby tehdy probíhaly ve třech jihomoravských obvodech: Znojmo (zvolen za ČSSD tam byl nestraník Pavel Štohl), Brno-město (neúspěšně kandidoval člen strany Karel Doležal) a Vyškov (kde byl opětovně zvolen již zmíněný Ivo Bárek).

Ke komu peníze darované manžely Nosálovými směřovaly, zda právě k této trojici, pražské vedení ČSSD magazínu Dotyk nesdělilo. Neuvedlo ani, kdo zmíněný velkorysý sponzoring zprostředkoval.

Ke komu peníze darované manžely Nosálovými směřovaly, zda právě k této trojici, pražské vedení ČSSD magazínu Dotyk nesdělilo.

Mluvčí partaje Michal Kačírek pouze zaslal Dotyku stanovisko, že „darovací smlouva a veškeré okolnosti přijetí daru byly řádně zkontrolovány nezávislým auditorem a z veškeré dokumentace vyplývá, že dar byl řádně předán i přijat na centrální transparentní účet ČSSD". Na doplňující otázky už mluvčí nereagoval.

Zase nebezpečné odpady

Magazín Dotyk se zajímal i o to, v jaké oblasti Filler, donátorská firma Nosálových, podniká. Dle informací z webu je jejím hlavním oborem autodoprava. Kromě jiného nabízí zákazníkům vyvážení odpadní vody z jímek a septiků.

Snímek spolku Čisté Mutěnice z místního provozu firmy Enviservis, v níž má donátor ČSSD Pavel Nosál poloviční podíl.Autor: Čisté Mutěnice

Od loňského února je Pavel Nosál polovičním spolumajitelem ještě jedné firmy – hodonínské společnosti Enviservis.

Ta je lidem na Hodonínsku dobře známa, a to jako poměrně kontroverzní provozovatel dvou skládek nebezpečného odpadu (dekontaminačních ploch) v obci Mutěnice. Místní dobrovolný spolek Čisté Mutěnice už několik let proti zmíněným skládkám, které jsou podle něj provozovány v rozporu se zákonem, bojuje.

Jak lze na internetových stránkách spolku zjistit, firma Enviservis dostala v roce 2014 od České inspekce životního prostředí pokutu 700 tisíc korun.

Jde tedy o další případ, kdy mají jihomoravští sponzoři senátních kampaní ČSSD problémy se státem kvůli nezákonnému nakládání s nebezpečnými odpady. Náhoda?