Na to, aby se člověk zařadil mezi nejlepší v oboru, však pouze umění načepovat dokonalou „hladinku“ s krémovou pěnou rozhodně nestačí. Součástí takového měření sil je například i ochutnávání různých značek piva „naslepo“ a kromě toho každý účastník musí prokázat i teoretické znalosti o výrobě piva, stejně jako schopnost komunikace s hosty.

Marie se v této roli cítí jak ryba ve vodě. Studovala ostatně matematiku v kombinaci s angličtinou na Pedagogické fakultě v Českých Budějovicích a zná i svět. Nikde neopomene ani ochutnat místní pivo, a protože je odbornicí, její svědectví má váhu:

„Myslím, že Češi mohou být právem hrdí na své pivní dědictví, protože málokdo ve světě dokázal to, co Plzeňský ležák. Známý je po celém světě a i díky tomu, že se už celých 175 let vaří pořád stejně, stal se vzorem pro celou jednu kategorii piva. Sama ráda cestuji, poznávám nová místa, včetně tamních značek. Hodně se mi líbilo v USA a do budoucna bych ráda navštívila země, jako jsou Vietnam, Japonsko a Čína.“

Cesta do štamgastovy duše
Co si budeme namlouvat – čepovat pivo není zrovna lehká práce. Vždyť člověk stojí pořád na nohou a výčepní kolikrát pivo i sám roznáší. Ruce má celý den ve studené vodě, neboť pivní sklenice musí být čistá, mokrá a studená. „Nicméně výsledek, spokojenost hostů, stojí za to. Navíc střídáme v práci takzvané krátké a dlouhé týdny, tudíž máme dostatek volna na nabrání sil,“ říká Marie.

K tomu všemu se někdy přidávají i nálady hostů. Otázka, zda jsou pivaři dostatečně uctiví k ženě za výčepním pultem, je proto více než namístě: „Ano, pozice ženy je o trochu těžší, má-li si v této profesi získat stejný respekt jako muži. Avšak jakmile se jí to podaří, tak bych řekla, že hosté si k ní už nedovolí tolik, co by si troufli na muže. A slova chvály mám i pro kolegy, na ně jsem měla dosud vždy štěstí,“ říká Marie Černá.

K získaní štamgastovy duše vede prý jednoduchá cesta, čepovat kvalitně. Vždyť se také říká, že sládek pivo vaří, a výčepní ho dělá. Být druhá v soutěži výčepních je pro Marii Černou veliký úspěch, kterého si velmi váží – a pro hosty je to znamení, že v českobudějovické Plzeňce U Zelené ratolesti dostanou špičkové pivo.

Marie Černá se narodila v roce 1992. Je rodačkou z Chebu, žije v Českých Budějovicích, kde pracuje v restauraci Plzeňka u Zelené ratolesti. V soutěži o nejlepšího výčepního republiky Pilsner Urquell Master Bartender, organizované už dvanáct let Prazdrojem, obsadila letos druhé místo.