Průzkum vychází podle informací ženevského institutu z několika zdrojů, včetně údajů o registraci civilních střelných zbraní ze 133 zemí i území a z dílčích výzkumů v 56 zemích. Informuje o něm agentura AFP.

Z 857 milionů zbraní vlastněných civilisty se ve Spojených státech nachází 393 milionů, což je víc, než kolik jich drží občané dalších pětadvaceti zemí s největším výskytem zbraní dohromady. "Největší silou ovlivňující držení zbraní ve světě je civilní držení zbraní ve Spojených státech. Běžní Američané si ročně kupují přibližně 14 milionů nových a dovezených zbraní," uvedl jeden z autorů studie Aaron Karp na tiskové konferenci v sídle OSN v New Yorku.

Američané se podle něj mohou poměrně snadno dostat k silným střelným zbraním, které v řadě jiných zemí nejsou kvůli přísnější legislativě vůbec volně dostupné. "Proč si je Američané kupují? To je otázka na delší debatu, ale kupují je především proto, že mohou. Americký trh se zbraněmi je opravdu mimořádně tolerantní," uvedl Karp.

Míra osobního držení zbraní se po celém světě liší, v USA je ale proti všem ostatním státům přece jen výjimečná: na každých 100 obyvatel připadá ve Spojených státech 121 střelných zbraní. Pro srovnání: v dalších "silně vyzbrojených" zemích je to výrazně méně, například v Jemenu je to 53 zbraní, v Srbsku 39 a v Kanadě 35.

Na opačném konci spektra stojí Japonsko a Indonésie, kde na sto lidí nepřipadá ani jedna celá zbraň. Česko nebylo do zveřejněných informací zahrnuto, podle oficiálních českých policejních statistik ale ozbrojených Čechů přibývá. V současnosti je v Česku již bezmála 303 tisíc držitelů zbrojních průkazů. To je o 2,7 tisíce více než před rokem a o 11 tisíc více než před dvěma lety. Nejvíce lidí má přitom průkaz skupiny E – pro ochranu života, zdraví nebo majetku. Je jich takřka čtvrt milionu. Následuje 154 tisíc sportovních střelců a 111 tisíc lovců.

Do výzkumu byly zahrnuty i informace o vojenských zásobách zbraní a o zásobách zbraní orgánů činných v trestním řízení, které poskytlo 28 zemí. Údaje o registraci civilních střelných zbraní byly k dispozici od 133 zemí i území.