Máte doma gramofon a už léta se jej chystáte vyhodit? Tak teď to rozhodně nedělejte. Vinylové desky zažívají druhý zlatý věk a hudební vydavatelství chrlí na trh reedice klasických alb tuzemských i zahraničních interpretů. Nejnověji vyšla první dvě alba Lucie, v polovině února vydá Supraphon jubilejní reedici prvního alba Vladimíra Mišíka.

„Ze zahraničních postupně vydáváme celý zlatý fond, tedy kompletně už vyšly The Beatles, Rolling Stones, Queen, ABBA, Sting, Dire Straits, Metallica, Frank Sinatra," vypočítává Miloslav Zyka z Universal Music.

PRO NADŠENCE

Nabídka logicky odpovídá profilu dnešního typického posluchače vinylových desek. Odborníci na hudební průmysl se shodují, že se jedná o muže ve středním věku, který má v hudbě vyhraněný styl a orientuje se v současné nabídce.

„Je to nadšenec, fanoušek muziky, klasického zvuku," popisuje běžného zákazníka Lubomír Houdek, šéf vydavatelství Galén, které sází na české interprety. „Velkou roli hraje také pocit nostalgie až marnosti nad destrukcí hudby," dodává Vladimír Kočandrle z Warner Music.

Právě Warneři a Universal Music se soustředí na slavná jména světového rocku. „Nejvinylovějším interpretem jsou Led Zeppelin. Smysl ale dává veškerá dekádami ověřená rocková klasika, od nejtvrdší po nejměkčí," myslí si Kočandrle. Aktuálně Warner Music vydává v reedicích klasická alba Pink Floyd či Davida Bowieho. Z tvrdší muziky se na trhu objevila kolekce prvních šesti desek brazilské Sepultury.

Zdroj: Youtube

Vedle rocku se daří také zvukově náročnějším žánrům. „V posledním roce jsme na LP vydali i zásadní alba z klasické hudby a velmi oblíbený je i jazz například Diana Krall nebo Norah Jones," prozrazuje Zyka z Universalu.

NOVÍ JAR I NA DESCE

Všechny firmy se snaží na vinylech vydávat také české interprety. Vedle zmíněných reedic Lucie či Mišíka jde znovu opět především o legendární desky tuzemského rocku.

„Supraphon za posledních pět let již vydal celou řadu vinylů. Převážně šlo o legendární alba, jako například bylo album Kuře v hodinkách nebo první album Hany Hegerové z roku 1966," potvrzuje Vladan Drvota ze Supraphonu. Na otázku, zda se vyplatí vydávat i nové desky rovnou na vinylech, se zástupci gramofirem shodují: vyplatí, pokud má umělec dostatečně širokou fanouškovskou základnu. Supraphon například na vinylu vydal prvotinu Barbory Polákové nebo novinku Olympiku Souhvězdí šílenců.

A vinyly se čím dál častěji dostávají také do plánů vydavatelů. Velmi brzy se na pulty prodejců dostane na elpíčku novinka populárních J.A.R. Eskalace dobra (Warner).

CELOSVĚTOVÝ FENOMÉN

Návrat vinylů se odehrává v celém západním světě. Ve Velké Británii a USA se tržby z prodeje vinylových desek blíží tržbám z předplatného digitálních služeb. A vydělávají na tom i české firmy.

Celosvětově největším producentem klasických desek je loděnická společnost GZ Media. Ta podle informací deníku E15 loni vyrobila přes 23 milionů kusů, což představuje meziroční růst téměř o třetinu. Úspěch slaví také firma SEV Litovel, která je velmi úspěšným výrobcem gramofonů. Její produkce loni rostla zhruba desetinovým tempem.

Česká vinylová horečka zatím podle všeho nedosáhla svého vrcholu. „Lze očekávat, že obliba vinylů bude v následujících třech letech kulminovat," myslí si Zyka. Odborníci však zároveň pochybují, že by desky mohly u nás dosáhnout takové popularity jako v Británii.