K nejtragičtější průmyslové havárii v českých dějinách došlo v červenci 1974 v chemičce v Záluží u Litvínova. Pár minut po dvacáté hodině zde začal ze zrezlého potrubí unikat vysoce hořlavý etylen. Koncentrované výpar vzápětí zažehnul plamen z nedaleké pece.

Areálem rozlehl ohlušující výbuch o síle 25 TNT, který zabil 17 lidí. Tlaková vlna poškodila přes tři stovky staveb až do vzdálenosti osmi kilometrů. Následný požár, s nímž hasiči bojovali čtyři dny, zničil území o rozloze 36 tisíc čtverečních metrů. Celková škoda dosáhla řádu miliard tehdejších korun. Komunistické úřady se snažily událost zatajit.

V Tachově se zase dodnes vzpomíná na tragédii v ubytovně Plastimatu na sídlišti Východ v noci na 13. prosince 1973. Ve 3.15 hodin nastal výbuch, který na místě usmrtil ze 72 ubytovaných 48 lidí. Další dvě osoby zemřely v nemocnici. Podle oficiálních závěrů vyšetřování způsobil výbuch únik svítiplynu do podzemních prostor budovy.

Nehod nicméně nezůstala ušetřena ani osmdesátá léta. V květnu 1984 v pardubickém Semtíně v důsledku neopatrné manipulace explodoval sklad se střelným prachem. Na místě zůstal jen kráter. Tlaková vlna vybíjela okna až v Chrudimi. Zemřelo pět lidí, dalších 200 utrpělo zranění.

V devadesátých letech se neštěstí vrátilo na Litvínovsko. Po půlnoci 23. listopadu 1996 zde vzplála tankoviště benzinu patřící rafinerii Chemopetrol. Požár, který způsobila nejspíš kombinace havárie potrubí a statické elektřiny, zaměstnal více než tisíc hasičů z celé republiky, 36 z nich se při likvidaci havárie zranilo. Kromě nezměrného množství paliva uniklo také toxické tetraetylolovo.

Začátek nového tisíciletí přinesl rozsáhlé povodně. Na blízkost Labe doplatila neratovická Spolana. Ze dvou jejích skladů unikly ve třech vlnách desítky tun chlóru a dalšího tuctu jedovatých látek. Škody přesáhly miliardu korun.

K poslední velké průmyslové havárii došlo v roce 2011 opět v semtínské Synthesii. V důsledku výbuchu trhaviny zahynuli čtyři její zaměstnanci. Exploze rozmetala tlusté zdi železobetonového bunkru na vzdálenost desítek metrů.