Šanghajská univerzita Jiao Tong dává dohromady žebříček 500 nejlepších univerzit z celého světa od roku 2003. Academic Ranking of World Universities (ARWU) zohledňuje několik faktorů, které určí finální pořadí.

Co všechno se při výběru ARWU zohledňuje? Kvalita vzdělání podle počtu absolventů, kteří obdrželi Nobelovu cenu nebo Fieldsovu medaili. Kvalita fakulty je hodnocena počtem oceněných akademických pracovníků a mírou citace ve 21 kategoriích. Hodnotí se i výzkum, a to například podle počtu publikovaných příspěvků ve vědeckých časopisech Nature a Science a podle citačního indexu. Posledním kritériem je poměr výše uvedených prvků na jednoho akademického pracovníka.

První místo je už od prvního vydání žebříčku „rezerováno" pro Harvardovu univerzitu, která každoročně s přehledem vítězí. Spojené státy žebříčku jasně dominují a z celkového počtu 500 univerzit se jich hned 137 nachází na území USA. Druhá je s odstupem Čína, která má v žebříčku hned 54 škol. Z evropských zemí si nejlépe vedlo Německo s 38 školami. Spojené království má o jednu elitní školu méně. Přesně 23 elitních univerzit najdeme i v Austrálii.

První místo je už od prvního vydání žebříčku „rezerováno" pro Harvardovu univerzitu, která každoročně s přehledem vítězí.

Univerzity ze Spojených států téměř výhradně tvoří v žebříčku první dvacítku. Kromě nich se zde najdou tři britské, jedna švýcarská a nově i jedna japonská univerzita. Spolková vysoká technická škola v Curychu obsadila devatenácté místo a je tak nejvýše postavenou školou na kontinentální Evropě.

Svého zástupce má několik let i Česká republika. Univerzita Karlova se nachází na děleném 201.–300. místě. Vešla se ovšem i do užších žebříčků v matematice (151–200) a fyzice (101–150). Po jednom zástupci mají například i země jako Srbsko, Slovinsko nebo Estonsko.

1. Harvard University

Harvardova univerzita, známá též jenom jako Harvard, byla založena už v roce 1636 a je nejstarší vysokou školou ve Spojených státech. Od té doby vychovala mimo jiné nespočet držitelů Nobelovy ceny (přibližně 150), několik držitelů Pulitzerovy ceny, 65 současných miliardářů a mnoho hlav států. Harvard navštěvovalo osm amerických prezidentů v čele s Barackem Obamou, ale také ministerský předseda Bhútánu, prezident Mexika, japonský korunní princ nebo generální tajemník OSN Pan Ki-mun. Harvard se může pyšnit i držitelkou Oscara – roce 2003 zde promovala Natalie Portman.

Na Harvardu v současnosti studuje více než 21 000 studentů, z toho 21 % je zahraničních. Patří mezi špičku především v medicíně, společenských vědách, zemědělských oborech a v ekonomickém zaměření.

Mottem školy je latinské slovo Veritas – Pravda.

Autor: Harvard University

2. Stanford University

Kalifornie je jedním ze světových center vědy, především tedy oblast zvaná Silicon Valley. A právě zde ve městě Palo Alto stojí Stanfordova univerzita založená v roce 1885. Stanford je i podle současného žebříčku jedničkou ve výpočetní technice. Absolventi Stanfordu se proto najdou mezi zakladateli technologických firem, jako jsou Google, Hewlett-Packard nebo Yahoo!

Za svou alma mater považuje Stanford 30 žijících miliardářů a 17 astronautů. V současnosti jej navštěvuje přes 15 000 studentů, 23 % zahraničních.

Motto školy je německé „Die Luft der Freiheit weht" neboli „Vítr svobody fouká".

Autor: Stanford University

3. University of California, Berkeley

Univerzita v Berkeley je pouze jedním z deseti kampusů, které má Kalifornská univerzita. Další se nacházejí v Davisu, Irvine, Los Angeles, Santa Cruz, Santa Barbaře, San Francisku, San Diegu, Riverside a v Mercedu. Všechny tyto kampusy nesou název Kalifornské univerzity, vystupují však jako samostatné školy. Ta v Berkeley je z nich nejstarší – založena byla v roce 1868.

Berkeley se pyšní prvenstvím v přírodních vědách, především pak ve fyzice a chemii. Vědci na univerzitě objevili několik prvků periodické tabulky. Jeden z nich, berkelium, dostal po škole i jméno.

Motto školy je opět v latině. Tentokrát „Fiat lux" neboli „Budiž světlo".

Autor: University of California, Berkeley

4. University of Cambridge

První neamerická škola v žebříčku, Univerzita v Cambridgi, je druhou nejstarší univerzitou v anglicky mluvících zemích. Založena byla už v roce 1209. Podle pověsti ji založili akademici, kterým se nelíbilo na škole v Oxfordu.

Se školou je spojeno 90 držitelů Nobelovy ceny. V současnosti na Cambridge studuje necelých 18 000 studentů, plných 31 % pochází ze zahraničí. Žebříček ARWU ji přiřadil druhé místo v zemědělských oborech a páté místo v chemii.

Latinské motto je „Hinc lucem et pocula sacra", což by se dalo přeložit jako „Z tohoto místa jsme dosáhli osvícení a drahé znalosti".

Autor: University of Cambridge

5. Massachusetts Institute of Technology

Massachusettský technologický institut neboli zkráceně pouze MIT je podle šanghajského žebříčku nejlepší školou zabývající se inženýrskými obory. Za technologiemi tedy nejlépe sem. MIT absolvovalo více než 80 lidí oceněných Nobelovou cenou.

Škola se nachází ve státě Massachusetts v městečku Cambridge. Kousek od MIT, ve stejném městě, se nachází Harvardova univerzita – Cambridge je jednou z nejsilnějších studijních aglomerací. Na MIT nyní studuje něco přes 10 000 studentů, z nichž 27 % pochází ze zemí mimo USA.

Motto školy je latinské „Mens et Manus" – „Mysl a ruce".

Autor: Massachusetts Institute of Technology

6. Princeton University

Princetonská univerzita byla založena v roce 1756 a patří tedy mezi nejstarší americké univerzity. Nachází se ve státě New Jersey.
Princeton je podle žebříčku nejlepší školou s výukou matematiky. Druhý je ve fyzice a třetí celkově v přírodních vědách. Velmi dobře si vede i ve společenských vědách. Studuje zde 7500 studentů, 19 % z nich je ze zahraničí.

Motto „Boží síle se v ní daří" pochází z latinského „Hinc lucem et pocula sacra".

Autor: Princeton University

7. University of Oxford

Oxfordská univerzita je nejstarší univerzitou v anglicky mluvící části světa. Založena byla v roce 1167 a jedná se o třetí nejstarší univerzitu na světě. Starší jsou pouze školy v Bologni a Paříži. Stejně jako ostatní školy v žebříčku i Oxford se pyšní desítkami laureátů Nobelových cen.

Podle žebříčku ARWU ale v Oxfordu v ničem přímo neexcelují. Tedy relativně neexcelují. Studijní programy v zemědělských oborech a matematice se vejdou do první desítky. Chemie, ekonomie, medicína a společenské vědy vždy do první dvacítky. Na univerzitu dochází téměř 19 000 lidí, celých 29 % jsou studenti ze zahraničí.

Po celém světě je známá rivalita mezi univerzitami v Cambridge a v Oxfordu. Rivalita vyvrcholí každý rok při tradičním závodě osmiveslic na Temži, kde mezi sebou soupeří právě tyto dvě univerzity.

Latinské motto: „Dominus illuminatio mea." Překlad: „Hospodin je mé světlo."

Autor: University of Oxford

8. California Institute of Technology

Kalifornský technologický institut se často zkracuje jako Caltech. Zaměřuje se především na výzkum v oblasti vědy, technologií a inženýrství. Nachází se ve městě Pasadena v USA a mimo jiné přímo zajišťuje řízení NASA Jet Propulsion Laboratory.

Největším rivalem Caltechu je přirozeně druhá velká technologická škola v USA, tedy MIT. Obě školy soutěží především o to, kdo pošle více lidí do vesmíru a o lepší spolupráci s NASA.

Na Caltech dochází přibližně 2100 studentů. Jedna čtvrtina jsou zahraniční studenti. Školu také můžete znát jako domovskou univerzitu hlavních hrdinů-fyziků seriálu Teorie velkého třesku (The Big Bang Theory).

Motto školy je: „Pravda vás učiní svobodnými."

Autor: California Institute of Technology

9. Columbia University

Kolumbijská univerzita je jednou ze škol patřící do prestižní Ivy League. Její hlavní kampus se nachází ve čtvrti Morningside Heights na Manhattanu ve státě New York. Byla založena v roce 1754 jako „Kings college" na objednávku anglického krále Jiřího II. Je nejstarší institucí vyššího vzdělání ve státě New York.

Mezi nejlepší studijní programy na Kolumbijské univerzitě patří podle ARWU především ten medicínský, který je sedmý nejlepší na světě. Velmi úspěšná je škola i ve společenských vědách a v ekonomii. Na Kolumbijskou univerzitu dochází přes 21 000 studentů, zahraničních studentů je přibližně jedna čtvrtina.

Motto v latině zní „In lumine tuo videbimus lumen", což znamená „Ve tvém světle budeme vidět světlo".

Autor: Columbia University

10. University of Chicago

Chicagská univerzita byla založena v roce 1890 ropným magnátem a filantropem Johnem D. Rockefellerem. Univerzita se zaměřuje především na ekonomii, sociologii a práva.

V Chicagu se pyšní především ekonomií a byznysem, jehož zdejší výuka se podle šanghajského žebříčku řadí hned na druhé místo. Stejné místo v žebříčku obdrželi i ve společenských vědách. Univerzitu navštěvuje přes 13 000 studentů.

Motto školy je opět v latině, tentokrát „Crescat scientia; vita excolatur", tedy „Nechte znalosti růst; tak se lidský život obohatil".

Autor: University of Chicago

Oborové žebříčky

Podle přírodních věd a matematiky

  1. Berkeley
  2. Harvard
  3. Princeton
  4. Stanford
  5. Caltech
  6. MIT
  7. Cambridge, Velká Británie
  8. Swiss Federal Institute of Technology Zurich, Švýcarsko
  9. The University of Tokyo, Japonsko
  10. University of Colorado at Boulder

Podle inženýrství, techniky a počítačových věd

  1. MIT
  2. Stanford
  3. Berkeley
  4. University of Illinois at Urbana-Champaign
  5. The University of Texas at Austin
  6. The Imperial College of Science, Technology and Medicine, Velká Británie
  7. Georgia Institute of Technology
  8. University of Michigan-Ann Arbor
  9. Carnegie Mellon University
  10. Texas A&M University

Podle zemědělských oborů

  1. Harvard
  2. Cambridge, Velká Británie
  3. Stanford
  4. MIT
  5. University of California, San Francisco
  6. University of Washington
  7. Yale University
  8. Berkeley
  9. University College London, Velká Británie
  10. Rockefeller University

Podle medicíny a farmacie

  1. Harvard
  2. University of California, San Francisco
  3. University of Washington
  4. The Johns Hopkins University
  5. Stanford
  6. Cambridge
  7. Columbia
  8. University College London, Velká Británie
  9. The University of Texas Southwestern Medical Center at Dallas
  10. University of California, Los Angeles

Podle společenských věd

  1. Harvard
  2. University of Chicago
  3. MIT
  4. Columbia
  5. Berkeley
  6. Stanford
  7. Princeton
  8. New York University
  9. Yale University
  10. University of Pennsylvania

Podle matematiky

  1. Princeton
  2. Stanford
  3. Harvard
  4. Berkeley
  5. Pierre and Marie Curie University, Francie
  6. King Abdulaziz University, Saúdská Arábie
  7. Oxford
  8. University of California, Los Angeles
  9. Cambridge
  10. University of Paris Sud, Francie

Podle fyziky

  1. Berkeley
  2. Princeton
  3. Harvard
  4. MIT
  5. Caltech
  6. Stanford
  7. The University of Tokyo, Japonsko
  8. University of Chicago
  9. Cambridge, Velká Británie
  10. Cornell University

Podle chemie

  1. Berkeley
  2. Harvard
  3. Stanford
  4. Caltech
  5. Northwestern University
  6. Cambridge, Velká Británie
  7. MIT
  8. Swiss Federal Institute of Technology Zurich, Švýcarsko
  9. Kyoto University, Japonsko
  10. University of Pennsylvania

Podle výpočetních technologií

  1. Stanford
  2. MIT
  3. Berkeley
  4. Harvard
  5. Princeton
  6. Carnegie Mellon University
  7. The University of Texas at Austin
  8. Cornell University
  9. University of California, Los Angeles
  10. University of Southern California

Podle ekonomie a byznysu

  1. Harvard
  2. University of Chicago
  3. MIT
  4. Berkeley
  5. Columbia
  6. Princeton
  7. Stanford
  8. University of Pennsylvania
  9. New York University
  10. Northwestern University