"Citát pro tento týden: Sílu Evropě odebírá ten, kdo tvrdí, že kříž není symbolem Evropy, kdo se domnívá, že může slavit sice svátky všech kultur a náboženství, ale křesťanské svátky nemají v jeho evropském kalendáři místo," napsal ve středu 19. června ve tři čtvrtě na deset večer na svůj oficiální twitterový účet Jiří Ovčáček, mluvčí prezidenta republiky Miloše Zemana.

Během několika minut měl pod příspěvkem reakce řady českých novinářů, které se ovšem nijak nevztahovaly k jeho poznámce. Například se tam objevilo několik fotografií spících či líně se protahujících koček, které prezidentovu mluvčímu "věnovali" například redaktor a moderátor DVTV Martin Veselovský, reportér Seznamu Filip Horký nebo investigativní novinář Jaroslav Kmenta.

Další uživatelé přispěli kuchařskými recepty a další debata se začala točit výhradně kolem toho, jaké ingredience do jakého jídla jsou nejlepší.

Takzvané trollování, tedy stáčení internetové diskuse ke zcela jinému tématu, než jaké chtěl nastolit autor vstupního příspěvku, se stalo v posledních dnech zbraní, kterou uživatelé Twitteru (včetně novinářů a publicistů) začali systematicky používat proti útočně laděným tweetům, sdíleným prezidentovým mluvčím v neobyčejně silné frekvenci. Vyzval je k tomu na svém účtu známý twitterový satirický komentátor, známý pod přezdívkou Jie Tien Ming (@jietienming).

Jiří Ovčáček je v novinových komentářích dlouhodobě kritizován za to, že že jeho twitterový účet neodpovídá tomu, jak by měl být spravován účet pracovníka placeného z veřejných peněz, jehož pracovní náplní je komunikovat s tiskem a odpovídat na jeho dotazy. Namísto toho se podle kritků často zaměřuje na osobní urážky - politické protivníky a kritiky přirovnává například k fašistům. Podle experta na mediální scénu Ondřeje Kubala neodpovídá chování Jiřího Ovčáčka funkci mluvčího prezidenta, tedy nižšího státního úředníka, naopak je vedeno snahou vyvolávat konflikty a urážet lidi a instituce.

V poslední době však sáhli internetoví uživatelé k jiné taktice a namísto kritiky přestali s prezidentovým mluvčím na Twitteru komunikovat úplně. Pod jeho tweety se tak rozproudila debata o receptech, o inseminaci nebo třeba o starořeckých filozofech, nijak nesouvisející s původním obsahem Ovčáčkových příspěvků.

Prezidentův mluvčí zprvu na novou taktiku twitterové obce vůči svým příspěvkům nereagoval, později jí však věnoval sérii svých dalších tweetů.

Jiří Ovčáček

Studoval pražské Arcibiskupské gymnázium, z něhož přešel na soukromé Ekologické gymnázium, kde odmaturoval. Vysokoškolské studium nedokončil, žurnalistickou kariéru začal jako redaktor komunistických Haló novin, pak psal i do Blesku a Práva, odkud měl jako politický zpravodaj k Miloši Zemanovi velmi blízko. Od konce roku 2013 je jeho mluvčím a o pár měsíců později se stal i ředitelem Tiskového odboru Kanceláře prezidenta republiky. Městské divadlo ve Zlíně parodovalo v roce 2016 prezidentova mluvčího v satirickém představení Ovčáček čtveráček, na něž navázalo pokračování Ovčáček miláček.