Přestože je na celý případ, o němž informoval Litoměřický deník, zatím uvaleno informačního embargo, podle informací magazínu Dotyk lovosická kauza souvisí s prošetřováním rozsáhlých podvodů s nebezpečnými odpady, do kterých mají být zapleteny celé řetězce vzájemně propojených firem.

V Česku ročně zmizí statisíce tun odpadů. Jde o podvody, jejichž princip velmi připomíná někdejší daňové podvody s lehkými topnými oleji.

„V Česku ročně zmizí statisíce tun odpadů. Jde o podvody, jejichž princip velmi připomíná někdejší daňové podvody s lehkými topnými oleji. I lovosický případ se toho týká," říká muž, jenž se na vyšetřování podílí.

Velké objemy protizákonně uloženého nebezpečného odpadu měly být nalezeny již loni i u Lukavce. Během neohlášených kontrol, které provedli inspektoři životního prostředí.

Miliardový byznys se špínou

Typický podvodný obchod vypadá tak, že na samém začátku je nebezpečný odpad z průmyslu (třeba louhy či kyseliny) nebo ze zdravotnictví, kterého se producenti těchto odpadů potřebují zbavit. A učiní tak vesměs legálně, v souladu se zákonem, když zaplatí firmě, která se zabývá svozem odpadu. „K tomu, abyste mohl dělat mobilní sběr odpadu, dnes bohužel stačí jen řidičák, stará avie a živnosťák," poznamenává k tomu již jednou zmíněný odborník.

První firma prý ale často odpad „přeprodává" dále. Výsledkem může být řetězec třeba i deseti firem, přičemž na samém konci často figurují „bílí koně", nastrčení lidé s bydlištěm na obecním úřadě, kteří kryjí odpadářskou mafii.

Během těchto obchodů se původní odpad rozčlení do několika „větví", s částí je pak třeba naloženo v souladu se zákonem, zbytek mizí neznámo kde. Typické také údajně je, že se během obchodních transakcí změní deklarace odpadu, místo nebezpečného na méně závadný „ostatní odpad". Ten pak končí třeba právě na skládkách místo ve spalovně, cementárně či na recyklačních linkách.

Typické také údajně je, že se během obchodních transakcí změní deklarace odpadu, místo nebezpečného na méně závadný „ostatní odpad".

Rozdíl v cenách mezi nebezpečným a ostatním odpadem je přitom v řádu tisícikorun za každou tunu. Právě to podvodníkům s odpady generuje obrovské zisky. Jelikož se touto cestou ročně „protáčí" desítky či spíše stovky tisíc tun odpadů, firmy, které v tom „jedou", si rozdělují stovky milionů – či spíše miliardy korun.

Podle citovaného experta některé případy vyvolávají dojem, že ke skutečnému přesunu odpadu vůbec nedochází, jde pouze o fiktivní operace účetního charakteru s cílem zahladit stopy. Zajímavé přitom prý je, že s odpadářskou mafií spolupracují i zdánlivě solidní firmy.

Přijdou další koordinované akce?

Státní úřady zatím hledají cesty, jak nové kriminalitě čelit. Minulý týden se měl nedaleko Prahy uskutečnit seminář, na kterém vedle policistů i celníci a inspektoři životního prostředí „ladili noty" k dalším koordinovaným akcím.

Vzpomínky na Kalouskova švagra

Není to poprvé, kdy je někdo podezírán z nezákonností při nakládání s nebezpečným odpadem. Svého času se policie a další státní úřady zabývaly aktivitami příbramského podnikatele Lubomíra Kašáka, šéfa firmy IDOS a také švagra Miroslava Kalouska, nynějšího předsedy TOP 09. Kašák je už 14 let po smrti, v roce 2002 byl zastřelen svým společníkem Zdeňkem Němcem.
Kašákova firma se zabývala likvidací nebezpečného zdravotnického odpadu, podařilo se jí ovládnout trh, když jejími obchodními partnery bylo 300 zdravotnických zařízení z celé republiky. Patřily k nim i největší pražské nemocnice, ačkoliv mohly dodávat infekční odpad i do „špitálních" spaloven.

Kašák byl napadán za to, že zdravotnický odpad likviduje nezákonným způsobem, část končí i na skládce v areálu jedné z bývalých šachet u Příbrami. „Inovativní technologie" kontroverznímu příbramskému podnikateli měly umožnit „podstřelovat" ceny a likvidovat konkurenci.

Lukavec u Litoměřic není jediným místem, na které se orgány činné v trestním řízení zaměřují. Magazín Dotyk v minulých dnech popsal případ kolem pražských firem Ecowaste a Cititi Servis. Jde o kauzu, v níž se prošetřuje „zmizení" téměř 60 tisíc tun odpadu, zhruba z poloviny nebezpečného.

Zajímavostí na této kauze je, že do ní má být zapletena i vyškovská spalovna Ekotermex, v níž donedávna působil místopředseda Senátu Ivo Bárek (ČSSD). Ten přitom podle neoficiálních informací měl loni v květnu lobbovat u šéfa České inspekce životního prostředí Erika Geusse, aby se inspekce vyškovskou spalovnou přestala zabývat. Politik to popírá, ale na většinu z otázek magazínu Dotyk Bárek dosud neodpověděl.