Tehdy jí nepovedený pokus vynesl jen ostudu. Nyní se ale situace obrátila – vysmívaná freska jí začne vydělávat peníze za celosvětový prodej obrázku, na němž Kristus vypadá tak trochu jako opice, napsala agentura AFP.

Obětí Cecilie Giménezové se stala malba Ecce homo (Ejhle, člověk) od Elíase Garcíi Martíneze, která byla více než 100 let chloubou kostela v městečku Borja nedaleko Zaragozy. Výsledek její amatérské restaurátorské snahy byl tak příšerný, že se stal okamžitě internetovým hitem a v mnoha úpravách a mutacích začal kolovat po celém světě.

Jeho sláva zvedla také návštěvnost kostela, do kterého jen za uplynulý rok přijelo 57 000 lidí, aby se s uměleckou katastrofou vyfotografovali.

Prodej práv

To přivedlo kostelní nadaci, kterou provozuje místní radnice, k nápadu účtovat jedno euro (asi 25 korun) za každého návštěvníka. Z výtěžku se bude udržovat freska a financovat charitativní práce.
Ovšem mnohem větší peníze by měly začít proudit z prodeje práv na použití obrázku na cokoli – od lahví vína přes kávové šálky až po trička.

Na základě dohody, kterou s nadací podepsala ve středu, bude paní Giménezová dostávat 49 procent z výtěžku. Postarší umělkyni už se dnes nikdo nevysmívá, řekl AFP její právní zástupce Antonio Val-Carreres. Před časem měla v městečku Borja velmi dobře přijatou výstavu vlastních obrazů, a navíc peníze získané ze své verze Krista nechce pro sebe, uvedl.

„Všechny půjdou na charitu," dodal s tím, že o využití obrázku už projevilo zájem několik mezinárodních společnostní. O které se jedná, ale odmítl upřesnit, aby neohrozil možnou dohodu.

Pro dámu, která si před rokem vysloužila titul „nejhorší restaurátorka na světě", je to dramatický zvrat v událostech. „Zdá se, že teď jsou všichni spokojeni," řekla místnímu listu Heraldo de Aragon.

Ale to není tak docela pravda. Potomci autora původní fresky jsou rozčíleni, že se kostel nesnaží dílo vrátit do původní podoby – což je ale podle odborníků prakticky nemožné.

Zničená freska v číslechKvůli diletantsky opravené fresce navštívilo loni kostelík v pětitisícovém městečku Borja přes57 tisíc turistů. Internetovou petici za zachování nynější podoby díla podepsalo přes pět tisíc lidí. Podle autorů dokumentu je „opičí Ježíš" nenápadnou kritikou kreacionismu.
Na aktuální výstavě restaurátorky Cecilie Giménezové v jejím domovském městečku je k prodeji 20 autorských obrazů. Charitativní aukce jiného obrazu „nejhorší restaurátorky na světě" vynesla 1427 amerických dolarů (zhruba 27 500 korun). Přihazovalo 52 lidí.

Zdroj: AP, The Week, The Huffington Post