Nejlepší originální píseň je jednou z kategorií, která se každý rok uděluje skladatelům filmové hudby. Získat ji mohou pouze autoři, kteří napsali píseň speciálně pro film. Interpreti, kteří ji zpívají, nejsou oceněni, pokud se nepodíleli na vzniku hudby, textu či obojího.

Ocenění za nejlepší píseň ve filmu se uděluje od roku 1934, kdy byla představena jako nová kategorie na sedmých cenách akademie. Oscar za nejlepší filmovou písničku od konce 30. až do začátku 70. let získávala téměř neznámá jména. To se změnilo roce 1971, kdy vyhrála píseň Theme from Shaft z filmu Detektiv Shaft od amerického zpěváka a klávesisty Isaaca Heyese.

Zdroj: Youtube

Hned na několik Oscarů byla nominovaná proslulá zpěvačka Barbra Streisand. Překvapivě většinou za herectví nebo produkci. Až v roce 1975 zvítězila její píseň Evergreen z romantického muzikálu Zrodila se hvězda.

Wonder a Richie

Vítězové většinou nebývají ženy, ale hlavně muži. Cenu americké filmové akademie získal v roce 1983 i Stevie Wonder za legendární píseň I Just Called to Say I Love You ze snímku Žena v červeném.

Zdroj: Youtube

Zpěvák, herec a skladatel Lionel Richie bodoval v roce 1985 se skladbou Say You Say Me k filmu Bílé noci, která je zároveň i jeho největším hitem.

Zdroj: Youtube

Ve stejném roce napsal spolu s Michaelem Jacksonem také píseň We Are The World, která v podání 20 interpretů nejzvučnějších jmen odstartovala kampaň na pomoc Africe postižené hladomorem.

V roce 1993 zvítězila další rocková hvězda Bruce Springsteen se songem Streets of Philadelphia k filmu Philadelphia.

Zdroj: Youtube

V letech 1994 a 1999 uspěly hity k animovaným filmům. První Can You Feel the Love Tonight napsal Elton John pro pohádku Lví král a druhý You'll Be in My Heart Phill Collins pro Tarzana. Oba samozřejmě své písně zpívali.

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube

V roce 2002 uspěl i raper Eminem se singlem Lose Yourself pro film Osmá míle o životě bílého rapera snažícího se prosadit v černošské komunitě.

Dylan a Lennox

Na přelomu století zvítězil Bob Dylan se svou písní Things Have Changed pro snímek Skvělí chlapi. Ve filmu je scéna, která se natočila tak, aby pasovala na jeho písničku.

O tři roky později v roce 2003 vyhrála píseň Into the West z druhého dílu Pána Prstenů: Návrat krále, na které, se podílela zpěvačka Annie Lennox. Ovšem bodovaly všechny tři písně pro jednotlivé díly trilogie kanadského skladatele Howarda Shorea.

Hudebního Oscara obdržela v roce 2007 i Češka Markéta Irglová společně s Glenem Hansardem, se kterým nazpívala kus Falling Slowly pro irský snímek Once.

Ocenění bondovky

V roce 2012 uspěla bondovka Skyfall se stejnojmenným hitem, jež si zazpívala zpěvačka Adele. Podílela se i na hudbě a textu. Jednalo se také o první nominovanou bondovskou skladbu od roku 1982, kdy se o cenu ucházel singl For Your Eyes Only z filmu Jen pro tvé oči.

Zdroj: Youtube

Udělování cen a vyhlášení výsledků proběhne v neděli 4. března.

Kdo byl v minulosti nominován a nevyhrál?

1973 Paul & Linda McCartney: Live and Let Die ve stejnojmenné bondovce
1990 Jon Bon Jovi: Blaze of Glory ve filmu Young Guns II
1991 Michael Kamen, Bryan Adams & Robert John Lange:(Everything I Do) I Do It for You z filmu Robin Hood: Prince of Thieves
1995 Michael Kamen, Bryan Adams & Robert John Lange: Have You Ever Really Loved a Woman? ve filmu Don Juan DeMarco
1996 Barbra Streisand, Marvin Hamlisch, Bryan Adams & Robert „Mutt“ Lange: I Finally Found Someone ve filmu The Mirror Two Faces
2001 Sting: Until ve filmu Kate & Leopold
Paul McCartney: Vanilla Sky ze stejnojmenného filmu
2013 Pharrell Williams: Happy ve filmu Despicable Me 2