První prosincová příloha sobotního Deníku, Magazín Víkend, vám přináší stovku vybraných restaurací napříč Českou republikou a mapu celorepublikového Grand Restaurant Festivalu. A můžete vyhrát splendidní večeři pro dva!

Rozhovor s Pavlem Maurerem

První průvodce Grand Restaurant vyšel před dvaceti lety. Změnilo se od té doby něco?
Lidé jsou odvážnější, dokáží si stěžovat, když jim nechutná. Mnoho restaurací se narodilo, ale také “zemřelo”, takže ty přeživší se musí stále víc snažit. V celé zemi můžeme ochutnat jen podle mého výběru více než 57 nejrůznějších kuchyní od arabské, přes kreolskou, sardskou, košer či provensálskou.

Jakým způsobem vůbec restaurace vybíráte? Musíte všechny navštívit a ochutnat jejich jídlo?
Ochutnávám rád, i když někdy je to i trochu “o život”. Přál bych si všechny podniky osobně otestovat, ale to bych se musel rozkrájet. Naštěstí máme za ty roky vybudovanou velkou databází našich “gastronautů”, lidí z celé republiky, kteří navštěvují, doporučují a tajně restaurace hodnotí. Z těchto názorů vzniká náš seznam i nezávislé hlasování.

Považujete se za guru české gastronomie?
Jsem jeden z kamínků v mozaice. Fakt je, že naše vydavatelství bylo první, kdo začal s průvodcem, který respektuje názory veřejnosti. Byli jsme také první food festival (Kampa 2007) na našem trhu a myslím, že jsme se stali pro spoustu našich následovníků příkladem, že to jde a že lidé to mají rádi. Tehdy tam s dušenými hovězími líčky na červeném víně okouzloval návštěvníky neznámý šéfkuchař Pohlreich, jehož jméno málokdo dokázal pořádně vyslovit.

Kterou kuchyni preferujete a jaké je vaše oblíbené jídlo?
Znám dobře katalánskou kuchyni a mám ji moc rád. Dobrou čerstvou rybu se solí a kvalitním olivovým olejem.

Česká kuchyně považuje svíčkovou za národní jídlo. Jak chutná opravdu dobrá svíčková?
Před lety jsem napsal “Svíčková story”. Ochutnal jsem během čtrnácti dnů asi 30 tzv. svíčkových na smetaně v cenové relaci od 40 - 750 korun za jeden talíř. Od bufetů na stojáka, kde se podává jen omáčka s knedlíkem bez masa, až po pětihvězdičkový hotel, kde si doléváte z konvičky omáčku až do alelujá. Musím říci, že svíčková má tisíce chutí a ne vždy ta nejdražší je nejlepší. Nejlepší je totiž vždycky ta od maminky…

Je něco, co byste nikdy neochutnal?
Asi bych nemusel islandskou pochoutku – fermentovaného grónského žraloka, co je zakopaný pár měsíců pod zemí, a pak už jen z jeho “vůně” lidé omdlévají. Tuhle lahůdku klidně vynechám.

Blíží se Vánoce. Je u Maurerů speciální vánoční tabule nebo klasický bramborový salát a kapr?
Často nebýváme na vánoce doma, takže se přizpůsobujeme místním zvykům. Nepotřebuji tradice. Po domácím bramborovém salátu se mi však občas stýská.

V polovině ledna začne Grand Restaurant Festival. Na co se mohou návštěvníci těšit?
Téma festivalu je “Superfood za super ceny!”. Devětaosmdesát vynikajících restaurací z celé země bude připravovat jídla s použitím “superfood”, tedy zdravých a nutričně výjimečných surovin. Nejpřitažlivější je pro mne návštěva a ochutnávka vietnamské velkotržnice SAPA, škola vaření ve stylu sushi, teppanyaki show nebo řízená degustace francouzských pokrmů a vín.