Přes dvě hodiny trvající snímek s podtitulem Nová naděje, který dnes známe coby čtvrtý díl ságy a který do světa vypustila Lucasova společnost Lucasfilm, se původně jmenoval pouze Hvězdné války. Jeho tvůrce mu prý navíc vůbec nevěřil, proto den premiéry strávil na Havaji rekonvalescencí z únavy. Zde mimochodem s přítelem a dalším slavným režisérem Stevenem Spielbergem vymyslel linku Dobyvatelů ztracené archy.

Muž, jenž chtěl být původně automobilovým závodníkem, ale po nehodě svůj úmysl přehodnotil, tak začátek svého prvního boomu zmeškal. A že opravdu stál za to – film, který měl rozpočet pouze jedenáct miliónů dolarů (242 miliónů korun), nakonec vyhrál sedm Oscarů a stal se základem veleúspěšné série. A hlavně svým dosahem vydělal miliardy.

Šaškárny Harrisona Forda

Paradoxní je, že herci, kteří si jinak natáčení Nové naděje užívali, Lucasovi dlouhou dobu nemohli přijít na jméno. Údajně byl ze své režisérské židle nesmírně direktivní, mračil se a používal pouze příkazy "rychleji" či "dej do toho více". Jedna z historek navíc praví, že když ztratil hlas, vybavili ho pomocníci dvěma cedulemi právě s těmito frázemi.

Další zase tvrdí, že hvězdný Harrison Ford, či chcete-li Han Solo, vzal jeho přání tak doslova, že se na určité scény ani neučil text, aby zapůsobil spontánněji. Právě Ford si však z ostatních i rád utahoval. Například sám přiznal, že když byl poblíž Mark Hamill (Luke Skywalker), často se místo práce věnovali "šaškárnám". Jediným, kdo na ně platil, byl ryzí profesionál Alec Guiness (Obi-Wan Kenobi).

Ale zpátky k Lucasovi. Ten, ačkoli filmu příliš nedůvěřoval, hned od začátku natáčení souhlasil s menší mzdou. Důvodem bylo zakoupení důležitých obchodních práv. Okolí si klepalo na hlavu – většina filmů s "nelidskými" herci, jichž se ve Hvězdných válkách objevuje řada, do té doby většinou prodělávala a peníze jejich tvůrcům chodily maximálně ze suvenýrů.

Dnes už víme, že riskantnější, ale zároveň lepší tah zapálený režisér nemohl udělat.

Písečný stroj hrozbou Libye

Zajímavý je i příběh okolo Darth Vadera. Temný lord z řádu Sithů patří jednoznačně k nejslavnějším padouchům všech dob, přesto se v úvodní části trilogie objevuje na plátně pouze po dobu dvanácti minut. Povídá se dokonce, že veškeré repliky, které pro něj dabér James Earl Jones musel nahrát, zabraly celkem jen dvě a půl hodiny.

Zdroj: Youtube

Málokdo také ví, že natáčení málem rozpoutalo skutečný konflikt. Během doby, kdy Lucas a jeho štáb operovali v Tunisku, nechali po určitou dobu jeden z obrovských písečných bojových strojů nekontrolovaně, jen kousek poblíž libyjských hranic. Tunisané, kteří jen pár dní nato obdrželi zprávy, že Libye začíná mobilizovat, rychle zkontaktovali štáb, zdali by s "ničivým" vozidlem nemohl popojet o kousek dál.

Podobných příhod nabízejí Hvězdné války mnoho, vzrušující tvorba však paradoxně Lucasovi málem zničila zdraví. Kvůli stresu, který na něj dolehl po poslední klapce úvodního dílu, málem prodělal infarkt. Lékaři nakonec jeho domněnky poopravili na celkovou vyčerpanost a problém s krevním tlakem, přesto se však kalifornský rodák musel začít hlídat.

I proto tedy odjel na zmíněnou dovolenou, kde místo svého projektu soustředil pozornost na postavu Indiana Jonese.

Kult, jaký nemá obdoby

Jak to dopadlo, už víme. Film vydělal jen v kinech přes sedmnáct miliard korun, přičemž majetek samotného George Lucase se postupem času vyšplhal až na 115 miliard. Vznikla muzea, knihy, divadla, Hvězdné války určovaly srazy fanoušků na ComicConech, stále pokračuje masová tvorba triček, potisků, počítačových her a kdo ví, čeho dalšího.

Celkový profit z nejrůznějších suvenýrů a reklamních předmětů údajně dělá až 85 % celé částky, což z fenoménu okolo Luka Skywalkera a dalších dělá něco naprosto jedinečného.

Na obrovský úspěch navázaly snímky Impérium vrací úder a Návrat Jediů, ani jeden z nich však Lucas nerežíroval. Ke svému křeslu se vrátil až o dlouhých dvaadvacet let později, kdy postupně vytvořil Skrytou hrozbu, Klony útočí a Pomstu Sithů, čili úvodní díly série.

Po prodeji společnosti firmě Walt Disney & Co v roce 2012 už Lucas o natáčení dalších dílů nechtěl ani slyšet, a tak se režie v roce 2015 ujal J. J. Abrams. Na jeho počin Síla se probouzí, který se v historických žebříčcích vyšplhal do první trojice nejvýdělečnějších filmů všech dob, vloni navázal Rian Johnson s Posledním z Jediů. v pořadí devátý snímek má přijít na řadu příští rok.

Hvězdné války tak zdaleka nekončí. A to všechno díky muži, jenž před jedenačtyřiceti lety vyslal mladého farmáře do boje proti ďábelskému impériu.