Poslední události kolem ruských sportovců vedou k úvahám, jestli se proti dopingu bojuje správně. Co si o tom myslí právník Jan Šťovíček?

„Vše vede Světová antidopingová organizace – WADA, kterou z poloviny financuje olympijské hnutí a z poloviny členské státy. Dějí se tam ale podivné věci. V roce 2012 psala ruská diskařka šéfovi WADA, že do ní cpou doping a v Rusku na to existuje systém, ať s tím něco udělá. On dopis přeposlal ruskému olympijskému výboru a ruskému atletickému svazu, ať to vyřeší. Rusko je největším přispěvatelem WADA. Je příznačné, že doping v Rusku neodhalila WADA, ale novináři z německé televize ARD," říká Šťovíček.

Rusko je největším přispěvatelem Světové antidopingové organizace WADA. Je příznačné, že doping v Rusku neodhalila WADA.

Proti dopingu se podle něj musí jít tvrdě. Do sportu nepatří. „Musíme udělat vše, abychom ho z něj vymýtili. To je jednoznačný princip. Zaznívají sice hlasy, ať doping povolíme, ale to je podle mě blbost. Jednak zkresluje výkony, navíc škodí zdraví. Sportovce bychom vystavili riziku, že budou umírat v 35 letech."

Doping je ale vždy o krůček před antidopingem. Do jeho odhalování se cpe spousta peněz, metody jsou ovšem pozadu.

Více o dopingu ve sportu najdete v rozhovoru s Janem Šťovíčkem.