Americké televize v poslední době zaznamenaly úspěch seriálů s prezidentskou tematikou. Západní křídlo, House of Cards, Skandál, Veep. Ani v jednom z nich nechybí muži v zákulisí. Jednou jsou to milí lidé, kteří splní každý prezidentův požadavek. Podruhé se jedná o oportunisty – kteří ale také okamžitě vyplní každé přání, jež prezidentovi vidí na očích. Vybírají prezidentův personál a chrání jeho zájmy.

Českými médii tato zpráva pouze prošuměla, ale ve Spojených státech se jednalo o zásadní informaci: Donald Trump si vybral svého šéfa kanceláře. Nebo šéfa personálu chcete-li. Přesný český ekvivalent pozice White House chief of staff vlastně ani neexistuje.

Co dělá chief of staff?

Personální šéf je prakticky druhým nejmocnějším mužem Bílého domu, řídí zaměstnance a rozhoduje, kdo k prezidentovi získá přístup. Jedná se o nejvýše postaveného úředníka v celém prezidentském aparátu. Pozice samotná je jakýmsi moderním nástupcem dřívějších prezidentských sekretářů nebo asistentů. Jeho role byla ustanovena v roce 1946, své označení ale dostal až roku 1961.

Chief of staff není jen prezidentovým asistentem nebo rádcem. Na podávání kávy nebo zvedání telefonů má několik zvláštních sekretářek. Pozice personálního šéfa se ale nachází prakticky na stejné úrovni jako pozice ostatních členů vládnoucího kabinetu. Jistě, ministr zahraničí je důležitější a světu viditelnější, ale právě muž v pozadí plní mnohdy ještě důležitější roli. Jako například vyjednávání s ministry nebo kongresmany, pokud na ně prezident zrovna nemá čas.

Pozice personálního šéfa se nachází prakticky na stejné úrovni jako pozice ostatních členů vládnoucího kabinetu.

I proto je volba šéfa prezidentské kanceláře velmi důležitá. Speciálně pro Donalda Trumpa, který do Washingtonu přišel jako muž zvenčí, neznalý politického establishmentu. Právě Trump bude muset o to více spoléhat na svého muže číslo dvě, aby ho zasvětil to tajů vysoké americké politiky. A tím opravdu není viceprezident.

Šedé eminence z Wisconsinu

Kdo tedy bude tuto funkci v Trumpově administrativě plnit? Dlouholetý předseda Národního výboru Republikánské strany Reince Priebus. „Reince je pravá hvězda, a ten nejpracovitější člověk, kterého znám," prohlásil Trump bezprostředně po svém zvolení. Už tehdy se spekulovalo, že by právě on mohl v Bílém domě plnit onu důležitou funkci.

„Šéf personálu zodpovídá za denní chod Bílého domu, ale je to také prezidentův poradce. Už během kampaně jsme společně s hlavním stratégem a poradcem Stevem Bannonem prezidentovi radili a hodláme v tom určitě pokračovat. Myslím, že to fungovalo," řekl ABC News sám nově jmenovaný úředník.

Priebus byl během volební kampaně Trumpovým věrným spojencem. Je úzce spojen s vedoucími představiteli republikánů, především s předsedou Sněmovny reprezentantů Paulem Ryanem, který stejně jako Priebus pochází z Wisconsinu. Jejich vztah byl měl Trumpovi otevřít dveře do dolní komory amerického Kongresu, kterou bude nově zvolený prezident potřebovat na své straně. Právě Ryanovi i wisconsinskému guvernérovi Scottu Walkerovi nový personální šéf velmi pomáhal při jejich kampaních a jsou si tedy velmi blízcí.

8. listopad 2016: Donald Trump se stává 45. prezidentem USA. V newyorském hotelu Hilton byl obklopen nejbližšími – mezi nimi nechyběli „nejpracovitější člověk“ Reince Priebus, nejmladší syn Barron a manželka Melania.Autor: lev radin/Shutterstock.com

„Jmenování Priebuse je signálem, že Trump myslí své vládnutí seriózně. Bude třeba udělat spoustu práce, a proto se hodí člověk, který prostředí ve Washingtonu dobře zná. Jeho schopnosti i přízeň strany dokazuje jeho několikanásobné zvolení," dodal Carl Cameron, prezidentský korespondent televize Fox News.

Priebus tedy bude sloužit jako Trumpova spojka ke špičkám republikánů. Nový personální šéf vystudoval politické vědy a angličtinu na univerzitě Wisconsin-Whitewater a práva na Miamské univerzitě. V roce 2004 neúspěšně kandidoval do Senátu ve státě Wisconsin. Před pěti lety byl ale poprvé zvolen předsedou Národního výboru Republikánské strany, svůj mandát obhájil o dva roky později. Je považován za reprezentanta spíše konzervativní části strany.

Starostové i ministři

Ačkoliv je „prezidentský kancléř" spíše úřednickou funkcí, často se stane, že po skončení svého působení v Bílém domě se sám vydá na politickou dráhu. Historie si pamatuje už několik takovýchto šéfů, kteří se silně zapsali do politických análů.

Posledním takovým bude Rahm Emmanuel, který sloužil jako první chief of staff dosluhujícího prezidenta Baracka Obamy. Emmanuel funkci zastával téměř dva roky – od ledna 2009 do října 2010. Pak rezignoval, aby mohl kandidovat na starostu Chicaga. Ve vedení jednoho z největších amerických měst je i přes různé problémy dodnes.

Nejznámější jsou ovšem personální šéfové prezidenta Geralda Forda. Tím prvním byl Donald Rumsfeld, který tuto pozici opustil v listopadu roku 1975, aby se stal ministrem obrany. Do této funkce se vrátil ještě jednou – v roce 2001, aby pět let sloužil i v administrativě prezidenta George W. Bushe. A právě jako ministr obrany v době válek v Afghánistánu a Iráku se proslavil nejvíce. Rumsfeld je zároveň nejmladším i druhým nejstarším ministrem obrany amerických dějin.

První šéf kanceláře prezidenta Geralda Forda Donald Rumsfeld byl posléze dvakrát americkým ministrem obrany. Autor: Jason and Bonnie Grower/Shutterstock.com

Druhou Fordovou pravou rukou byl jistý Dick Cheney. Ačkoliv v této funkci s Fordem vydržel až do konce volebního období, ani on z politiky nezmizel. Nejprve byl zvolen kongresmanem za Wyoming. Mladší z prezidentů Bushových si ho posléze vybral jako svého spolukandidáta a Cheney se stal 46. viceprezidentem USA.

Dick Cheney. Druhý kancléř prezidenta Geralda Forda se stal 46. viceprezidentem USA.Autor: Joseph Sohm/Shutterstock.com