Hnutí před časem ukončilo spolupráci s TOP 09 a výrazně zabodovalo v říjnových krajských volbách, když celostátně získalo 9,96 procenta hlasů. Rámcové rozhodnutí co dál by podle Gazdíka mělo padnout nejpozději do konce prosince, případně v lednu.

Nejčastěji se spekuluje, že novým volebním partnerem Starostů a nezávislých by mohli být lidovci, vyloučeno není ani spojenectví s ODS, případně s Babišovým hnutím ANO. Podle Gazdíka je reálná i varianta samostatného postupu. „Pokud se pro to naše členská základna rozhodne, jako že po krajských volbách má důvod mít sebevědomí, je to možné," uvedl.

Vedení Starostů bude v úterý jednat i o tom, zda by v případě nového volebního partnerství mělo jít o volební stranu nebo o volební koalici, ve hře je i možnost vytvoření spojenectví více než dvou stran. „Může existovat forma třeba volebního subjektu, kterého se bude účastnit i TOP 09. My to nevylučujeme. My jsme o tom dokonce s TOP 09 chtěli mluvit, jenže nám řekli, že se teď chtějí bavit jenom o dvoustranné spolupráci," připomíná Gazdík možnost spojenectví s bývalým partnerem.

Předseda předpokládá, že až si podobu volební spolupráce vyjasní vedení STAN, začnou se k tomu vyjadřovat krajské sněmy. Definitivně má rozhodnout celostátní sněm v březnu 2017. „Má to svůj čas, musí to vstřebat jak naše členská základna, tak případní partneři. Není to tak, že jen co Starostové skončili s Topkou, hned přesedlají na někoho jiného. Tak jednoduchá politika není," dodává Gazdík.