V loňském roce se Preol a Primagra podílely na celkovém nákupu bionafty pro Čepro necelými 49 procenty. Jediným akcionářem Čepra, které je největším distributorem pohonných hmot a odběratelem biopaliv, je ministerstvo financí řízené Babišem.

Od loňského února jsou obě firmy ze skupiny Agrofert jediným tuzemským producentem bionafty pro Čepro. Po razii daňové kobry skončil jejich poslední konkurent, ústecká Kratolia. Do té doby byla významným partnerem Čepra. V roce 2014 mu dodala čtvrtinu z celkového objemu nakoupené bionafty.

Vloni pak výpadek tuzemské produkce nahradily čtyři firmy – Glencore, Slovnaft, Meroco a P3CHEM, které bionaftu dovážejí ze zahraničí. Dohromady pokryly přes 48 procent z celkového nákupu Čepra.

Během prvních pěti měsíců letošního roku dodali dovozci Čepru pouhých 12,55 procenta z nakoupené bionafty. O dodávky se podělily firmy Meroco, P3CHEM a Chemoprojekt Chemicals Tomáše Plachého. Ten před rokem prostřednictvím MF Dnes avizoval, že od července 2015 obnoví výrobu v ústecké fabrice, odstavené po likvidaci Kratolie. Plachého plán ale nevyšel.

Stát pomáhá i daňovými úlevami

Lovosický Preol nejenže ovládl státní zakázku pro Čepro. Stát mu pomáhá i daňovými prázdninami. Za loňský rok uplatnila firma ministra financí na základě investiční pobídky z roku 2007 slevu na dani z příjmu 53 milionů korun. Rok předtím využila úlevu 83 milionů. Celkem může Preol čerpat daňovou úlevu ve výši 612 milionů korun.
Tržby Preolu dosáhly v minulém roce 6,4 miliardy korun. Rok předtím byly o 400 milionů vyšší. K tomu společnost vloni utržila za prodej paliv 1,7 miliardy oproti 2,6 miliardy v roce 2014.
Klesl také čistý zisk na 200 milionů z předloňských 336 milionů korun. Na dividendě odevzdává lovosický podnik zisk své matce - Agrofertu. Na dani z příjmu Preol vloni odvedl pouhých 363 tisíc korun, uvádí ve své výroční zprávě.