Podle ministerstva dopravy v první polovině letošního roku propadly řidičáky nejméně třem stům šedesáti tisícům lidí, pro nové si však přišlo sotva dvě stě padesát tisíc lidí. Ostatní riskují za jízdu bez platných papírů hned na silnici pokutu až dva tisíce korun, ve správním řízení pak ještě o pětistovku více.

Čekat, až přijde poslední den platnosti řidičáku, je zbytečné. O nový průkaz totiž mohou lidé žádat až čtvrt roku předem. A dostanou ho do dvaceti dnů.

Na Mělnicku nárůst žádostí o výměnu řidičského průkazu zatím nezaznamenali. Žádné fronty se u přepážek netvoří. „Uvidíme, zda to vůbec přijde nebo budou lidé chodit postupně,“ uvedl vedoucí mělnického odboru dopravy Josef Daniška.

Stejná situace panuje i na odboru dopravy v Kralupech nad Vltavou. „Více lidí zatím rozhodně nechodí,“ potvrdila úřednice Michaela Votrubová.

I když se nyní fronty na řidičáky netvoří, je možné, že hlavní nápor přijde. Úředníci z toho strach nemají.

„Stavy zaměstnanců budeme navyšovat pouze v případě, že to bude nezbytně nutné. Zatím s tím nepočítáme,“ vysvětluje Josef Daniška.

Mělnický odbor dopravy podle něho v minulosti řešil zvýšený nápor žadatelů tím, že se úřednice vyřizující tuto agendu střídaly na polední přestávky tak, aby provoz u přepážek nebyl přerušen.

Ani v Kralupech nepočítají s posilami. „Zatím by to bylo zbytečné,“ řekla Michaela Votrubová.

I když je povinností řidičů hlídat si platnost dokladů, úřady by jim podle některých názorů mohly více vycházet vstříc. Podle Petra Vomáčky z Ústředního automotoklubu by mohl pomoci centrální registr, který by lidi na končící platnost řidičáků včas upozornil. „Zahrnoval by nejen informace o uložených pokutách, ale i o vozidlech. Také by řidiče informoval o tom, že jim končí platnost řidičského průkazu, technické nebo o dalších věcech,“ představuje myšlenku Vomáčka.

Úředníci jeho nadšení nesdílejí. Daniška ale uznává, že to není úplně marný nápad. „Myšlenka upozorňování řidičů na blížící se konec platnosti jejich průkazů není špatná, nedovedu si ale představit, jak by mohla fungovat v praxi. Nabízela by se varianta, že by ministerstvo dopravy zřídilo webovou stránku, na které by si mohli řidiči platnost dokladu ověřit, to už se ale rovnou mohou podívat na průkaz a platnost si z něj vyčíst. Zřízení a provoz takové webové stránky by si navíc vyžádaly další pracovní síly. Efektivnější by podle mě byla informační kampaň, připomínající řidičům kontrolu průkazů a upozorňující na sankce, které za řízení bez platného průkazu hrozí,“ poznamenal vedoucí mělnického dopravního odboru.


Doba platnosti největšího počtu řidičských průkazů vyprší v tomto měsíci, další budou následovat na podzim. Výměna průkazů se nejvíce týká lidí ve věku nad jednašedesát let, nejméně se dotýká řidičů mladších třiceti let.