Kvalita filmové a televizní tvorby se přibližuje. Dokonce by se dalo říci, že ta televizní filmovou v mnoha ohledech vlastně převyšuje. Malá obrazovka nabízí možnost rozpracování děje, charakterů i napětí do více epizod, takže autoři mají více času na jejich lepší vykreslení.

Jako ideální se jeví počet deseti dílů, a právě hlavně takové projekty vybral i Dotyk. Všechny série mají uzavřený děj, takže diváky neobtěžují další a další pokračování.

Pro hudební fajnšmekry: Vinyl

Televizní stanice HBO je zárukou kvality. V její dílně už vznikly slavné a oceňované hity jako Bratrstvo neohrožených, Hra o trůny nebo Temný případ. K tomu si přidejte jména Martin Scorsese a Mick Jagger a máte zaděláno na seriálový hit. Vinyl je pohledem do divokých let sedmdesátých. Do let, kdy hudební branže čelila nástupu punku, diska a hip-hopu. Vzpomínka na doby, kdy platilo pravidlo sex, drogy a rock'n'roll.

Autor: YouTube

Desetidílná série sleduje šéfa hudebního vydavatelství Richieho Finestru, jehož hraje skvělý Bobby Cannavale, kterak se ze všech sil snaží zachránit svou nahrávací společnost i vlastní duši. Na obrazovce pobíhají Led Zeppelin, New York Dolls, Lou Reed, David Bowie a mnoho dalších.

Vinyl byl dlouho očekáván, už jen kvůli tomu, že pod námětem je podepsán člen Rolling Stones. O úspěch se jednalo prakticky hned od pilotu, později ale sledovanost lehce klesla a HBO nakonec musela nákladnou show zrušit. Kritici ovšem byli spokojeni, překvapením proto je vynechání Vinylu při nominacích na ceny Emmy. Pro hudební fanoušky, potažmo pro pamětníky sedmdesátek, by však měl být Vinyl přímo povinností.

Trailer zde:

Zdroj: Youtube

Pro příznivce krvavého humoru: Fargo

Původní Fargo je film bratrů Coenových z roku 1996. Na tuto dnes již klasickou černou komedii plnou falešných únosů, mrtvol, krve a sněhu navazují zatím dvě desetidílné stejnojmenné série od producentů ze stanice FX. Příběh první řady se opět odehrává na sněhu v Minnesotě a opět jde o velmi černou komedii plnou vražd. Druhá řada se paradoxně odehrává o 30 let dříve, taktéž na minnesotském sněhu.

Autor: YouTube

Autoři zvolili jasný přístup: každá série se odehrává v jiném časovém prostředí a řeší se v ní jiný tragický případ. V každé se navíc většinou splétá několik (často krvavých) náhod a neštěstí v jeden příběh. Vše ve stylu původního filmu.

Fargo se navíc může chlubit velmi solidním obsazením. V první řadě excelovala především dvojice Billy Bob Thorton a Martin Freeman, ve druhé už se jedná o velkou plejádu hvězd v čele s Kirsten Dunstovou. Fargo si navíc odneslo spoustu ocenění včetně ceny Emmy a Zlatého glóbu. Není divu, že na cestě už je třetí řada. Opět z jiné doby a opět z Minnesoty.

Trailer zde:

Zdroj: Youtube

Pro odvážné špiony: The Night Manager

Jedním z hlavních adeptů na roli Jamese Bonda je Tom Hiddleston. A jedním z důvodů je právě The Night Manager. Tato americko-britská spolupráce stanic BBC a AMC je totiž poctivou špionskou podívanou – jakýmsi Bondem bez akce. Celý příběh je založen na stejnojmenné knize od mistra špionážních románů Johna le Carrého (Nepohodlný, Jeden musí z kola ven).

Autor: Free Streaming

Hlavním hrdinou je hotelový noční recepční, který dříve sloužil v armádě. Okolnostmi je ale přinucen ke spolupráci s britskou tajnou službou. Jako krytý agent se musí dostat do co nejtěsnější blízkosti mocného obchodníka se zbraněmi. Má za úkol zjistit praktiky ilegálního obchodu se zbraněmi a napojení na CIA a MI6.

V hlavních rolí exceluje zmíněný Hiddleston a Hugh Laurie, známý jinak jako Dr. House. Režisérkou všech šesti dílů je uznávaná dánská režisérka Susanne Bierová. Tato trojice také byla nominovaná na ceny Emmy, stejně jako minisérie samotná.

Trailer zde:

Zdroj: Youtube

Pro právníky a historické šťouraly: The People v. O. J. Simpson

Možná diváky nejlépe přijatou sérií letošního roku byl The People v. O. J. Simpson: American Crime Story. Příběh o jednom z nejznámějších, nejsledovanějších a největších soudních procesů 20. století ve Spojených státech. Zavraždil bývalý slavný hráč amerického fotbalu, příležitostný herec a modla milionů Američanů O. J. Simpson brutálně svou ženu, nebo ne? Funguje správně americký soudní systém? I na to se snaží minisérie odpovědět.

Autor: YouTube

Autoři American Crime Story plánují jako antologii, kdy každá série se věnuje něčemu jinému (podobě jako Fargo nebo příbuzné American Horror Story, vše od stanice FX). První série, na kterou dohlédl režisér a scenárista Ryan Murphy, se povedla nad očekávání. Kritici jásají. Nechybí tempo a napětí až do posledního okamžiku a nevadí, pokud znáte vyvrcholení celého případu. Tvůrci prošli všechna fakta a údaje a výsledek je chválen i za svou historickou věrnost.

Náhled do slavného soudního procesu navíc přináší velmi podařené obsazení. John Travolta, Sarah Paulson nebo Courtney B. Vance jako právníci na obou stranách barikády. David Schwimmer jako Robert Kardashian. Cuba Gooding jr. jako O. J. Simpson. Téměř všichni nominovaní na Emmy.

Trailer zde:

Zdroj: Youtube

Pro životem unavené komedianty: Horace and Pete

U každého seriálu najdete trailer. Horace and Pete však žádný nemají. Proč? Protože trailery slouží k propagaci materiálu před vysíláním. Horace and Pete se nepropagovali. Horace and Pete se prostě zjevili a byli tady. Horace and Pete jsou přírodním úkazem. Kdo jsou ale Horace and Pete?

Autor: YouTube

Horace je majitel baru, který se jmenuje Horace and Pete's. Spolu s Horacem v něm pracuje ještě jeho bratr Pete. A to je základní premisa této desetidílné série. Do baru chodí pravidelní štamgasti i náhodní kolemjdoucí a debatují. Debatují o Donaldu Trumpovi, o tom, jak se naše společnost žene do záhuby, o možnosti změny pohlaví, o nemocech, o rasismu. Zkrátka o všem. A neberou si servítky.
Horace and Pete je aktuální nekorektní tragickou komedií (nebo lehce komickou tragédií), která reflektuje současné dění. V hlavních rolí mimo jiné Steve Buscemi, Jessica Langeová nebo Alan Alda.

Vše je dílem známého komika Louise C. K. Ten celou sérii díl po díle napsal, produkoval, režíroval a zahrál si hlavní roli. A pak to celé postupně skoro zadarmo vypouštěl na internet, na svou vlastní stránku Louisck.net. O Horace and Pete nikdo téměř neslyšel, protože nebylo kde. C. K. nevypustil trailer, nepromoval show v televizi, dělal, že není. Až později se o ni zmínil v pár talk show. Tento trend se mu sice lehce vymstil, protože natočení deseti dílů bylo finančně velmi náročné a především nevratné. Díky tomu si ale mohl dovolit absolutní tvůrčí volnost a svobodu. Výsledek stojí za to.

Horace and Pete o rasismu:

Zdroj: Youtube