K otevření obou hrobů má dojít 11. července v přítomnosti příbuzných ztracené dívky, uvedl ve svém prohlášení mluvčí Vatikánu Alessandro Gisotti.

Emanuela Orlandi byla dcerou velitele papežské stráže a zmizela v centru Říma v roce 1983. Tehdy jí bylo patnáct. Případ je jednou z největších záhad v nedávné historii Vatikánu.

Začátkem letošního roku oznámila právní zástupkyně rodiny Laura Sgrová, že dostala anonymní dopis, který naznačuje, že dívka může být pohřbena na teutonském hřbitově ve Vatikánu. Zdá se, že Vatikán vzal tuto hypotézu vážně.

"Opravdu nás to potěšilo," sdělila na adresu vatikánského přístupu Sgrová zpravodajské agentuře Ansa a vyjádřila "co nejhlubší vděčnost" kardinálovi Pietrovi Parolinovi, který odpovídá za zahraniční styky Vatikánu.

Teutonský hřbitov je nejstarší německá katolická instituce v Římě. V jeho hrobech jsou uloženy ostatky mnoha význačných německých nebo vlámsky mluvících katolíků, kteří žili v Římě.

O případu Orlandi vznikla v minulosti řada divokých konspiračních teorií. Její zmizení bylo připisováno například protipapežským aktivitám zahraničních zpravodajských služeb, italskému zločineckému syndikátu "Magliana Gang" i sexuálním predátorům z řad kněžstva.

Loni se zdálo, že se podaří záhadu vyřešit poté, co byla ve Vatikánu nalezena neznámá lidská kostra, soudní testy ale nakonec vyloučily, že by šlo o Emanuelu.