Stanout před soudním dvorem, který řeší případy genocidy, agrese, zločiny proti lidskosti a válečné zločiny, by prý měli i další současní představitelé Venezuely, která dnes – po nezdaru socialistické revoluce – trpí hladem, dramatickým ekonomickým propadem a hyperinflací.

Jak Tamara Suju uvedla v rozhovoru pro magazín Dotyk, už 29. července podala do Haagu podnět, aby se soud zabýval zločiny „chávistického" režimu.

„Chtěla bych prokázat, že potlačování lidských práv, mučení lidí či vyhazování z práce je ve Venezuele systematické, nejde o žádné ojedinělé excesy. Chci prokázat, že cílem těchto represí od počátku bylo udržet si moc, zastrašit obyvatelstvo a třeba i vymoci si falešná svědectví proti demokratickým představitelům země," říká žena, která nyní v Praze působí jako mezinárodní koordinátorka venezuelské nevládní a neziskové organizace Foro Penal Venezolano (Venezuelské trestní fórum) a výkonná ředitelka pražského Casla Institutu.

Tamara Suju v PrazeAutor: Jan Rasch

Casla Institut se mimo jiné zabývá porušováním lidských práv v latinskoamerických zemích a usiluje o to, aby se do Jižní Ameriky přenesly některé transformační zkušenosti postkomunistických států střední a východní Evropy. Vedle Venezuely nyní monitoruje dění v Ekvádoru, Bolívii, Nikaragui a na Kubě.

Právě jménem Casla Institutu byl podnět do Haagu podán. Tamara Suju v něm mimo jiné dokumentuje několik desítek případů mučení opozičních představitelů, které se prý stalo „běžnou" součástí života ve Venezuele zejména od roku 2014, kdy se v prezidentském křesle po zemřelém Hugo Chávezovi usadil Nicolás Maduro.

Celý rozhovor s Tamarou Suju si můžete přečíst ZDE.