Hlávka, jehož 185. výročí narození letos vzpomínáme, postavil se svou projekční a stavební firmou ve Vídni řadu významných staveb. Kromě nejznámější z nich, budovy Opery, jde třeba o novorenesanční palác arciknížete Viléma na Parkringu číslo 8, novogotické akademické gymnázium nebo Schollerův obchodní dům. Celkem Hlávka v metropoli rakouského mocnářství vytvořil na 140 staveb, především činžovních domů. Tím zároveň pohádkově zbohatl, což později umožnilo jeho mecenášské aktivity.

Za projekt a stavbu výstavné rezidence bukovinských pravoslavných metropolitů v Černovcích (dnes Ukrajina) o rozloze poloviny Versailles obdržel Hlávka roku 1867 na světové výstavě v Paříži II.cenu. Mimo jiné i proto jej císař František Josef I. roku 1891 jmenoval členem Panské sněmovny, horní komory rakouské Říšské rady.

Příběh podnikatele a architekta Josefa Hlávky si můžete přečíst v tištěném speciálu týdeníku Dotyk s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích. Kromě toho je možné si jej pořídit jednoduše také formou textové zprávy. Stačí zaslat jednu SMS na číslo 902 11 ve tvaru DEN mezera DOTYK mezera JMENO mezera PRIJMENI mezera ADRESA mezera PSC. Cena je 89 korun včetně doručení (+cena za SMS dne tarifu operátora).