Jméno čokoládového krále Františka Maršnera zná dnes jen málokdo – zato jím zaregistrovaný název čokolády (a následně celé jeho čokoládovny) Orion se stal světoznámým. Maršner se narodil 29. dubna 1857 v Buštěhradě u Kladna. Od dětství projevoval vlohy pro obchod, takže si v roce 1882 zařídil v Kladně koloniál s cukrářským zbožím. Obchodu se však moc nedařilo a Maršner příliš nevynikl ani ve své „přidružené" profesi vydavatele a autora národohospodářské literatury.

Vsadil proto na iniciativu své manželky Albíny, která si roku 1890 zaregistrovala na Královských Vinohradech u Prahy živnost na výrobu orientálních cukrovinek. Zpočátku manželé vařili turecký med ve sklepní dílně v Balbínově ulici, ale s oblíbeným pouťovým zbožím měli obrovský úspěch po celém tehdejším Rakousku. Už v roce 1896 se z živnosti stala firma Továrna na orientálské cukrovinky Fr. Maršner, pro niž podnikatel vystavěl nový tovární areál na okraji Vinohrad poblíž dnešní Flory.

Areál Továrny na orientálské cukrovinky Fr. Maršner na Královských VinohradechAutor: Archiv

Maršner chrlil nápady – třeba v roce 1897 firma přišla s novinkou vánočních čokoládových figurek a kolekcí. Vedle řízení společnosti ovšem Maršner stihl dál vydávat národohospodářské časopisy, založit lázně ve Svatém Janu pod Skalou či vymyslet způsob výroby kokosového másla.

Roku 1912 pětapadesátiletý František Maršner předal vedení úspěšné čokoládovny o tisíci zaměstnanců generaci mladých odborníků, ale ještě v roce 1914 udělal velevýznamnou věc – zaregistroval pro jednu z produkovaných čokolád název Orion. Bylo to svým způsobem symbolické rozloučení zakladatele, protože 28. července 1917 – tedy právě před 99 lety – šedesátiletý František Maršner zemřel. S jeho značkou Orion pak zavedený podnik čekal po první světové válce další závratný rozvoj.

O Františku Maršnerovi a jeho podnikatelské dráze, stejně jako o dalších významných podnikatelích z dob první republiky a konce monarchie, si můžete přečíst v prvním tištěném speciálu Dotyku s názvem Miliardáři první republiky, který je k dostání v trafikách a ve vybraných obchodních řetězcích.

Ve skvělém čtení na léto najdete profily lidí, jejichž značky mnohdy přežily až do současnosti. Baťa, Škoda, Odkolek, Podolská, Rothschild, Mattoni, Křižík, Hlávka, Loos... to je elita, která položila základy průmyslu a podnikání v českých zemích.