„Chtěl jsem záměrně, aby do přísné architektury DOXu připlulo něco nepatřičného, cizorodého. Fyzická metafora pro nějaký jiný svět," vysvětluje šéf DOXu Leoš Válka zrod nápadu postavit na střeše galerie nevídaný nový prvek – 42 metrů dlouhou, 10 metrů širokou ocelovo-dřevěnou konstrukci trupu vzducholodi. V jejím prostorném, krytém a v zimě i příjemně vytápěném břiše se budou odehrávat především literárně laděná představení.

Slavnostní zahájení provozu se uskuteční tento víkend – 10. a 11. prosince – a vzducholoď pokřtí literární osobnosti: Azar Nafisi, původem íránská spisovatelka a nyní profesorka washingtonské Johns Hopkins University, a ve Francii žijící spisovatel a překladatel Patrik Ouředník. Zúčastní se i spisovatel a výtvarník působící v New Yorku Petr Sís či zakladatel organizace Art for Amnesty Bill Shipsey.

„V Čechách není zvykem chválit. Snad si ale svět řekne, že Češi nejsou takoví pitomci, když jsou schopni udělat tohle... Poprvé se můžete podívat na vzducholoď zevnitř, můžete si připadat jako Jonáš v břiše velryby..." láká návštěvníky i architekt Martin Rajniš, který má spolu s mladším kolegou Davidem Kubíkem „na svědomí" realizaci Válkova nápadu.

Leoš Válka ovšem také zajistil financování ojedinělého projektu, který přišel na zhruba 25 milionů korun. Mecenáši se stali jeho tři partneři a akcionáři DOXu, tedy Libor Winkler, Václav Dejčmar a Karel Janeček. „Byl to od nich heroický počin, návratnost takového projektu se obtížně vyčísluje. Když si ale uvědomíme, že životnost vzducholodi by měla být až pět generací, zas tak drahý projekt to není," dodává Leoš Válka.

Programovou náplň pro vzducholoď Gulliver, která bude soustředěna hlavně na literaturu – v určité kontradikci k výtvarnému pojetí galerie DOX –, má na starost Michaela Šilpochová. „Budeme se inspirovat i citátem z poslední knihy Azar Nafisi: Radost z knih je nakažlivá..." slibuje.