Videoslužba zveřejnila ve středu 5. června 2019 na svém firemním blogu oznámení, že zakazuje "videa, která tvrdí, že nějaká skupina je nadřazená, aby tím ospravedlnila diskriminaci, segregaci nebo vylučování ze společnosti na základě kritérií, jako je věk, pohlaví, rasa, kasta, náboženství, sexuální orientace nebo status veterána". Důvodem k tomuto kroku je to, že platforma, kterou globálně vlastní Google, čelí sílícímu tlaku na to, aby neposkytovala prostor extrémnímu obsahu.

Všechno nezakázali...

Americký zpravodajský kanál CNN však okamžitě upozornil na to, že jen o pouhý den dříve Youtube odmítl odstranit videa vysmívající se Carlosi Mazovi, producentovi videoobsahu pro web Vox, pro jeho sexuální orientaci. Podle Youtube série videí, která na videoserver umístil krajně pravicový komentátor a jež označují Mazu například za "malého vzteklého queera", neporušuje jeho politiku.

Ve firemním tweetu věnovaném Mazovi společnost Youtube uvedla: "Ačkoli jsme jazyk zveřejněných videí shledali jako jednoznačně zraňující, neporušují naše zásady."

Zákaz Youtube šířit obsah vyjadřující nadřazenost přichází několik měsíců poté, co Facebook zakázal na své platformě zveřejňování obsahu s tématem bílého nacionalismu - ten následoval dva týdny po teroristickém útoku na dvě novozélandské mešity, při němž útočník přenášel část masakru živě na svém facebookovém profilu. Údajně je také autorem manifestu, v němž se k bílému nacionalismu hlásí.

Trauma obětí střelby v Sandy Hook

Středeční krok společnosti Youtube uvítali ve Spojených státech zejména pozůstalí po obětech masakru na základní škole Sandy Hook v Newtownu v Connecticutu. Při masakru, k němuž došlo 14. prosince 2012, postřílel masový vrah Adam Lanza 20 dětí a šest dospělých. Oběti masakru jsou však už léta obviňovány nejrůznějšími konspirátory, že všechno jenom hrály, protože měly být součástí údajného spiknutí s cílem zdiskreditovat americkou zbraňovou lobby.

"Není možné spočítat škody, které videa popírající masakr způsobila. Děkujeme společnosti Youtube za to, že přistoupila k těm změnám ve své firemní politice, jež jsme jí doporučovali posledních deset let," uvedl pro CNN otec jednoho ze zastřelených dětí Lenny Pozner, který před časem založil sdružení HONR monitorující internetové šíření falešných informací.

Zástupce 10 rodin, jež v Sandy Hook ztratily někoho ze svých blízkých, pro CNN uvedl, že aktuální rozhodnutí Youtube vítá, ale že přichází "příliš pozdě na to, aby zamezilo újmě, kterou konspirační teorie kolující několik posledních let po videoplatformě těmto rodinám způsobily".

Loni v srpnu smazaly Youtube a další sociální sítě (s výjimkou Twitteru) účty krajně pravicového konspiračního teoretika Alexe Jonese, zakladatele a provozovate webových stránek Infowars, který mimo jiné opakovaně prohlašoval, že celý masakr v Sandy Hook byl podvod a rodiče zavražděných dětí byli jen herci předvádějící své role podle předem napsaného scénáře. Rodiny obětí ho kvůli tomu žalovaly za pomluvu, soudy v této věci dosud probíhají.

Youtube čelí kritice

Youtube se už dlouho potýká s kritikou, že umožňuje na své platformě šířit dezinformace, konspirační teorie a extremistické názory, a že navíc uživatelům tento obsah doporučuje. Zjistilo se totiž, že i lidem, kteří na Youtube sledují videa se zcela nezávadným obsahem nebo mainstreamové zpravodajství, videoplatforma doporučuje nahrávky s extrémním obsahem.

Letos v lednu společnost oznámila, že doporučení na videa se škodlivým obsahem nebo obsahem "na hraně" začne snižovat. Konkrétně přitom zmínila například videa propagující falešné zázračné léky na vážné nemoci, videa obhajující teorie o tom, že Země je plochá nebo videa s nepravdivými informacemi a konspiračními teoriemi o důležitých historických událostech, jako je třeba 11. září 2001. Podle Youtube tato videa sice neporušují zásady komunity Youtube, ale blíží se tomu.