Na jeho hladinu hledí ze svého penzionu manželé Ema a Petr Kondyskovi. Myslí na trosky pod vodou a jejich představivost pracuje na plné obrátky. A to natolik, že se rozhodli pomocí počítačové animace, archivních materiálů a vyprávění pamětníků vytvořit 3D projekci městečka a snaží se dát dohromady jeho původní podobu.

„Přišli jsme do Dolní Vltavice v roce 2012,“ vyprávěla včera Ema Kondysková. „Užasli jsme, když jsme se dozvěděli, že je z většiny zatopená, tak jsme začali shánět materiály a informace, jak Dolní Vltavice vypadala. Velmi nás to oslovilo. Když plujeme loďkou, představujeme si, jak vypadal život pod námi, je to velmi zvláštní pocit.“Projekt nazvali Dolní Vltavice žije a v uskutečnění jejich záměru jim pomáhají studenti Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy.

Ema Kondysková, která je členem Turistického spolku Lipenska, má sen: Udělat jednou projekci na vodní cloně nad hladinou Lipna a nechat tak vystoupit bývalou obec s domy i jejím kostelem na hladinu Lipna. „Penzion jsme ve Vltavici provozovali šest let,“ říká Ema Kondysková. „Nyní jsme ho předali mladým, takže se splnění snu můžeme plně věnovat. Vše doposud byly přípravné práce,“ říká s úsměvem.

„Projekt Dolní Vltavice žije se má stát, vzhledem k odsunu obyvatelstva, drobným příspěvkem ke smíření národů,“ doplnil mluvčí Turistického spolku Lipenska Pavel Pechoušek.

„Projekt nás inspiruje,“ podotkl předseda spolku Jiří Mánek. „Již s některými dalšími členy spolku přemýšlíme, jak zmapovat další zaniklá sídla a stavby na dně Lipna.“

Dolní Vltavice
Obec ležela na obchodní stezce. Měla velmi prostorné náměstí, údajně větší než České Budějovice. Uprostřed stála od roku 1888 výstavná budova školy. V roce 1933 měla Vltavice 63 domů a 414 obyvatel, většinou Němců. Ti byli odsunuti a obec pustla.