„Byla to určitě zajímavá nabídka, ale za situace, kdy stále zvažuji své působení v politice, by to asi nebylo úplně vhodné," vysvětluje Škromach pro Dotyk, proč si „šlape po štěstí".

Muž, který ve vysoké politice strávil 20 let a v minulosti byl i ministrem a vicepremiérem, nyní plánuje, že bude kandidovat na prezidenta. Stát se hlavou státu (či kosmonautem) byl prý už jeho dětský sen.

„Nabídek ze soukromého sektoru mám vícero, ale teď si dávám takové půlroční volno, kdy si chci vše dobře promyslet," říká nynější řadový člen ČSSD. Definitivní slovo ohledně své kandidatury chce říct v březnu či v dubnu příštího roku.

V jeho uvažování bude prý hrát roli i to, zda bude na hlavu státu znovu kandidovat Miloš Zeman, jehož byl Škromach vždy stoupencem. Však se po sněmovních volbách v roce 2013 zúčastnil u prezidenta i legendárního „lánského puče", namířeného proti šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. V poslední době ale připouští, že může kandidovat i proti Zemanovi.

Však se po sněmovních volbách v roce 2013 zúčastnil i legendárního „lánského puče", namířeného proti šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi.

Vyučený elektromontér a též absolvent VUT Brno, jenž před lety nalezl zalíbení v sociálních sítích, už své rozšafné bazénkové videohovory, natáčené u rodinného domu v Rohatci na Hodonínsku, ukončil. Teď chce národu své myšlenky prezentovat v poněkud serióznější poloze (a to s pomocí selfie tyče). Stále věří, že svět Facebooku mu v tomto směru pomůže. Chce prý přispět k lepší náladě ve společnosti.

K lepší náladě ale patrně nepřispělo jedno z posledních Škromachových bazénkových videí, kdy viditelně ovíněn razantně zabrnkal na národoveckou strunu. Jeho svérázná výzva „zapalte ohně" už téměř zlidověla, byť byla častěji komentována v negativních souvislostech (viz záznam z YouTube).

Zdroj: Youtube

Ani ke Komárkovi nepůjde

Není bez zajímavosti, že jako ministr práce a sociálních věcí (2002–2006) řídil Škromach úřady práce, teď je jejich klientem. Žádné sociální dávky prý ale nebere, žije zatím z odstupného.

Když do politiky v roce 1996 v roli poslance vstupoval, byl pro tuto práci uvolněn ze Sigmy Hodonín, kde působil jako odborový předák. Čistě teoreticky se prý mohl nyní vrátit do Moravských naftových dolů, jako nástupnické firmy po Sigmě, nyní ve vlastnictví miliardáře Karla Komárka.

„Nechtěl jsem, aby to bylo nějak špatně vnímáno, domluvili jsme se tedy na ukončení pracovního poměru dohodou," vysvětluje Škromach, který letos na Silvestra oslaví šedesátiny, další z důvodů, proč se stal i při rekordně nízkém počtu lidí bez práce a vysoké poptávce po pracovní síle součástí armády nezaměstnaných.

Zdroj: Youtube

Škromach před volbami na videu se stranickým kolegou Michalem Haškem, kterého jihomoravští voliči nakonec též poslali ven z vysoké politiky.