Richard Zimler je autorem oceňovaného historického románu z roku 1996 Poslední kabalista z Lisabonu o dramatické historii sefardských Židů a letos v dubnu vydal další kritikou pozitivně přijímanou knihu Evangelium podle Lazara. S její veřejnou prezentací v Británii ale narazil.

Židům vstup zakázán?

Podle Guardianu, který citoval autorova osobního propagačního agenta, stáhly dvě kulturní organizace své pozvání k Zimlerovu veřejnému vystoupení, byť se na něm původně s nadšením domlouvaly. Důvodem prý byla obava, že by Zimlerův židovský původ mohl vyústit v protesty propalestinských aktivistů. Jména zmíněných organizací Guardian neuvedl.

"Pokud se kulturní organizace bojí hostit na svých akcích židovské spisovatele, pak Británie udělala velký krok zpět," okomentoval to v osobním vyjádření pro list Observer sám Zimler. Rozhodnutí zrušit jeho vystoupení ho podle jeho agenta hluboce zasáhlo a šokovalo. "Začal se ptát, zda tato sílící atmosféra strachu a rostoucí antisemitismus znamená, že židovští umělci a odborníci nebudou smět dělat svou práci," uvedl agent.

V Observeru Zimler mimo jiné napsal. "Nikdy jsem nečekal, že by v Británii mohly mou kariéru ovlivnit předsudky vůči mé židovské identitě. Vypadá to, že jsem asi Británii vůbec neznal. Dokonce i ptát se na náboženskou příslušnost by mi připadalo jako nehoráznost."

Podle jeho agenta měla veřejná Zimlerova vystoupení proběhnout formou diskuse o jeho nové knize a o historických románech osobně a jejich zrušení bylo velmi nečekané. "Lidé v literárním světě nejsou obvykle úzkostliví," řekl agent, který si nepřál být jmenován.

Zimler ve svém vyjádření pro Observer dodal, že rozhodnutí obou literárních organizací zrušit jeho vystoupení je o to ironičtější, že ve svých románech dlouho usiloval o to, aby "byl popřán hlas lidem, kteří byli dlouho systematicky umlčováni kvůli předsudkům a fanatismu".

Za strach můžou i politici

Zimlerovi přátelé také obvinili protiizraelské hnutí Bojkot, stažení investic a sankce (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions) a britskou labouristickou stranu (jejíž představitelé opakovaně čelili důvodným obviněním z antisemitismu), že ve Velké Británii prohlubují atmosféru strachu.

Hnutí BDS v reakci prohlásilo, že jeho činnost není antisemitská, ale směřuje pouze ke kritice izraelských politiků.

Sám Zimler, který se narodil v New Yorku, ale žije v Portugalsku, není přitom podle svých slov s Izraelem nijak svázán. "Nemám tam žádné investice ani rodinu. Moje nejznámější knihy se odehrávají v Portugalsku nebo v Polsku. Můj nový román je sice situován do Svaté země, ale odehrává se 2000 let před založením státu Izrael," uvedl Zimler v Observeru.

"Pro mě naštěstí není tenhle konkrétní případ důležitý. Já si můžu psát své romány dál a uživím se i tehdy, když už mě nikdy nikdo nepozve, abych v Británii veřejně mluvil... Ale co ostatní umělci, spisovatelé, tanečníci a zpěváci, jejichž uplatnění v Británii zhoršuje nebo dokonce znemožňuje strach a kteří kvůli tomu nebudou moci dál důstojně žít?" ptá se uznávaný spisovatel.

Oceňovaná kniha

Román "Evangelium podle Lazara" se zabývá vztahem mezi Ježíšem a Lazarem, kterého Ježíš vzkřísil z mrtvých. "Není to útok na instituci křesťanství, spíše úctyhodná a jemná meditace o způsobech, jimiž mohou mrtví komunikovat s živými. Snad nejpozoruhodnějším aspektem tohoto odvážného a poutavého románu je, jak strhující četbu dokáže Zimler z nejznámějšího příběhu západní kultury udělat," napsal v dubnu ve své recenzi k novému románu list The Observer.

Zimler publikoval dosud celkem jedenáct románů a jeho práce byla přeložena do 23 jazyků. Získal řadu ocenění a byl pětkrát nominován na Mezinárodní dublinskou literární cenu, jednu z nejprestižnějších cen v anglicky mluvícím světě. List Sunday Times označil jeho poslední román "Evangelium podle Lazara" za jednu z nejlepších knih roku 2019.