Opatření související s bojem proti pandemii z řady důvodů nahrávají tloustnutí. Není tedy divu, že se mnozí začínají více zajímat o svůj jídelníček a způsoby redukce tukových zásob. Jak zhubnout břicho, stehna nebo paže? Jak správně jíst a zároveň shazovat přebytečná kila? Právě aplikace na hubnutí pomohou každému, kdo v této oblasti tápe.

Součástí zdravého životního stylu je vedle úpravy jídelníčku také pravidelný pohyb. Během nouzového stavu, kdy spousta z nás tráví více času doma, se proto nabízí domácí posilovací či kardio trénink. Čas strávený cvičením si lze zpříjemnit například poslechem hudby nebo audioknih. Existuje nepřeberné množství audioknih ke stažení i několik možností, jak stáhnout hudbu z YouTube. Stačí počítač, pohodlné oblečení, sportovní obuv a cvičení může začít.

Dá-li člověk na rady virtuálního dietologa v podobě mobilní aplikace na hubnutí, je úspěch zaručen. Níže zmíněné aplikace jsou ke stažení jak v App Store, tak v Google Play, kde lze najít také recenze uživatelů a veškeré důležité parametry. Pokud v telefonu není dostatek místa, stačí využít jeden ze způsobů, jak vyčistit mobil – například odstranit jiné, již dlouho nepoužívané aplikace.

1. Kalorické tabulky

Česká aplikace Kalorické tabulky umožňuje ukládat snědené potraviny a vytvářet vlastní jídelníček. Eviduje každodenní energetický příjem a výdej, pomáhá udržovat správný poměr živin a nabízí rozsáhlou databázi potravin, v níž lze jednoduše vyhledávat pomocí čárových kódů.

Díky této aplikaci na hubnutí má člověk neustále přehled o nutričních hodnotách svých pokrmů, doporučené energetické bilanci i o tom, jak se mu daří dosahovat svého vytyčeného cíle. Aplikace Kalorické tabulky je vhodná jak pro začátečníky, tak pro ty, kteří jsou již nějakou dobu v hubnoucím režimu.

2. Lose It!

Na podobném principu funguje také aplikace Lose It!, která se řadí mezi nejoblíbenější aplikace na hubnutí vůbec. Uživatel jednoduše vyplní informace o sobě a o tom, kolik chce zhubnout. Na základě toho aplikace vypočítá denní kalorický příjem a informuje o aktuálním váhovém úbytku. Nechybí ani výpočet nutričních hodnot a podílu proteinů, sacharidů a tuků ve stravě.

Aplikace Lose It! počítá také tzv. aktivní minuty, kterými se myslí jakákoliv aerobní činnost. Jedná se proto o ideálního pomocníka pro ty, kteří se rozhodli jak pro úpravu jídelníčku, tak pro pravidelný pohyb.

3. Jíme zdravě

Aplikace Jíme zdravě přináší nepřeberné množství receptů na zdravé snídaně, obědy, svačiny a večeře. Uživatel se může inspirovat recepty nejoblíbenějšími či nejnovějšími, popřípadě je vyhledávat dle vlastních preferencí.

U každého receptu jsou vedle času přípravy, seznamu ingrediencí, času vaření a postupu uvedeny také nutriční hodnoty, což umožňuje snadné vytvoření vlastního redukčního jídelníčku. K tomu je však nezbytná znalost ideálního denního příjmu a poměru živin, proto se tato aplikace hodí především pro pokročilé.

4. My Diet Coach

Další z řady efektivních aplikací na hubnutí je aplikace My Diet Coach, která, jak již název napovídá, představuje virtuálního výživového poradce a kouče. Uživatel si v aplikaci nastaví, kolik kilogramů chce zhubnout a proč. Od tohoto okamžiku jej aplikace pravidelně informuje o tom, že by si měl zacvičit, dát si zeleninu nebo se napít vody. Součástí aplikace jsou také různé výzvy a hry zaměřené na zdravý životní styl.

My Diet Coach má zkrátka za cíl vytvořit u uživatele návyk na zdravé stravování, čehož dosahuje pomocí drobných odměn.

5. Noom

Všem, kteří potřebují zlepšit své stravovací návyky, je určena i mobilní aplikace Noom. Hubnutí začíná v hlavě – z tohoto důvodu je účelem programu Noom zlepšení jak fyzického, tak psychického zdraví. Aplikace nabízí osobní stravovací plán a také přístup k vlastnímu výživovému poradci a trenérovi. Své úspěchy s hubnutím je pak možné sdílet s komunitou dalších hubnoucích uživatelů.

Tato aplikace na hubnutí je ideální pro každého, kdo se chce zbavit přebytečných kil, avšak postrádá motivaci. Jejím účelem je kromě předání rad a tipů týkajících se zdravého stravování také neustálý monitoring dosažených úspěchů, na základě kterého je uživatel motivován k dalším výkonům.