Házet všechny nebankovní půjčky do jednoho pytle by byla škoda. Dobře vybraná půjčka může hodně pomoci, špatně vybraná půjčka zase hodně uškodit. Nemáte-li s výběrem půjčky zkušenosti, držte se pěti tipů, které vám pomohou vybrat férovou, výhodnou a bezpečnou nebankovní půjčku.

1. Seznamte se s poskytovatelem půjčky

Poskytovatele půjčky si vždy důkladně proklepněte. Nejprve si projeďte jeho webové stránky, které by dnes měly být absolutní samozřejmostí. Poskytovatel půjček, který web neprovozuje vůbec, už sám o sobě vyvolává podezření. Na webu by měly být uvedeny všechny informace o firmě a nabízených půjčkách. Ideální jsou srozumitelné a přehledné podané informace, které pochopí každý zákazník.

2. Nezapomeňte na reference

Žádný z poskytovatelů nikdy nepřizná, že jeho služby stojí za starou belu. Sami na sebe pějí jenom samou chválu. Vyhledejte si o vybrané společnosti reference. Zkušenosti reálných zákazníků jsou nejcennějšími informacemi, které můžete dostat. Pozor si ale dávejte na takové ty krátké reference uvedené na stránkách poskytovatelů. Ty zpravidla nebývají ani originální.

3. Kdo má šanci půjčku získat

Společnost, která nabízí půjčky úplně všem, nevzbuzuje příliš důvěry. Zodpovědná společnost poskytující nebankovní půjčky prověřuje všechny zájemce o půjčku bez výjimky. Ověří si jejich příjmy, výdaje i platební historii v registru dlužníků. Půjčovat osobám, kteří mají prokazatelné finanční problémy (např. více záznamů v registru, osoba v exekuci), prostě není správné. To bývá jasný signál, že takový poskytovatel vydělává na lidech v nouzi, a že je neživí úroky, ale vysoké sankce.

4. Srozumitelné smluvní podmínky

Smlouva o půjčce by měla být v ideálním případě maximálně přehledná, stručná a srozumitelná. Čím méně odborných a složitých výrazů obsahuje, tím lépe. Naštěstí už většina férových poskytovatelů půjček upouští od několikastránkových smluv, kterým nerozumí ani jejich tvůrci. Pozor si dávejte zejména na poznámky psané malým písmem. Pokud vám poskytovatel není ochoten smlouvu poskytnout k prostudování nebo vám odmítá vysvětlit nejasnosti, jděte žádat o půjčku jinam.

5. Každý problém má řešení

Je hezké, že máte možnost získat půjčky ihned. Jak se ale řeší situace, kdy se zákazník dostane do potíže? Stejně okamžitě? Jaké způsoby řešení problémů se splácením poskytovatel nabízí? Je možné snížit měsíční splátku, odložit splácení až na několik měsíců nebo si domluvit výhodný splátkový kalendář? Dobrý poskytovatel má v rukávu řešení vyhovující oběma stranám.