Jestliže nezvládáte splácet drahý úvěr, pak ihned zapomeňte na řešení v podobě nové půjčky. Splácet dluh dluhem se nevyplácí. Další úvěr nevyřeší vaší zapeklitou situaci, naopak může ještě prohloubit vaše finanční problémy a dostat vás do dluhové pasti. Máme pro vás pár tipů, jak drahou půjčku zlevnit.

1. Sjednejte si k půjčce další produkt

Zeptejte se ve vaší stávající bance, zda vám úrokovou sazbu nesníží. Obvykle banky nabízí výhodnější úrok, pokud si k úvěru sjednáte nějaký dodatečný produkt. Rozhodně to ale nemusí být další půjčka. Někdy stačí sjednat běžný účet, stavební spoření nebo některou z pojistek.

Ještě předtím než se upíšete k dalším službám, dobře si propočítejte, zda se vám nový produkt vyplatí. Zaměřte se především na měsíční poplatky za jednotlivé transakce a správu.

2. Splátky plaťte řádně a včas

Ti, kteří platí včas a řádně, mohou často využít řadu výhod v podobě odložení splátek nebo slev, a tím tak na půjčce ušetřit. Naopak dlužníci, kteří se pravidelně se splátkou opožďují, už na tak drahém úvěru ještě více prodělají.

I přestože jsou úroky z prodlení a sankce omezeny novelou zákona o spotřebitelském úvěru, mohou tyto poplatky půjčku zdražit až o několik desítek procent. Nejen o výhodách a bonusech nabízených bankou vám napoví finanční portál půjčka.co.

3. Splaťte úvěr předčasně

Splácíte-li drahou půjčku, avšak v průběhu splácení jste si našetřili finanční rezervu, která vám umožňuje splatit půjčku předčasně, pak na nic nečekejte a zbývající úvěr doplaťte.

Díky předčasnému splacení ušetříte na úrocích a nejrůznějších poplatcích, především se ale zcela zbavíte závazku, který zatěžoval váš rodinný rozpočet.

4. Drahou půjčku refinancujte

Jestliže nelze váš stávající dluh zlevnit, pak si vyjednejte nové podmínky pro splácení. Úvěr převeďte ke konkurenci. Díky refinancování získáte nižší úrokovou sazbu, novou výši splátky, novou dobu splatnosti i nové datum splatnosti.

Převedení půjčky ke konkurenci vám ušetří, rozhodně se ale nenechte zlákat na první nabídku. Srovnat refinancování se vám vyplatí a pomůže vám získat ty nejlepší podmínky.

5. Více půjček konsolidujte

Máte-li více dluhů, pak nemusíte refinancovat každý zvlášť. Všechny vaše úvěry slučte do jednoho. Konsolidace půjček vám nabídne dokonalý přehled nad vašimi dluhy, jednu splátku, výhodnější úrok a novou dobu splatnosti.

Konsolidovat můžete všechny typy úvěrů, a to ať už splácíte drahé bankovní či nebankovní půjčky, úvěr z kreditní karty, kontokorentní úvěr nebo leasing.