Při návštěvě Českého ráje bychom určitě neměli vynechat některé z jeho romantických skalních měst. Procházka skalním bludištěm Besedických skal nedaleko Malé Skály bude zážitkem pro malé i velké – děti si užijí průzkum skalního labyrintu s úzkými průchody a jeskyněmi. Besedické skály se skalními bludišti Kalich a Chléviště se můžeme vydat objevovat díky několika značeným turistickým trasám a také Naučné stezce Besedickými skalami.

Určitě každý z nás má doma dřevěné kostky, figurky nebo stavebnice, které byly vyrobeny v Jizerských horách, v továrně Detoa, která je jednou z posledních tradičních výrobců dřevěných hraček nejen v České republice, ale i v Evropě. Vydejme se společně do Jiřetína pod Bukovou na výlet do dětství a království dřevěných hraček. Pro malé i velké je připravena prohlídka, během které se seznámíme s celým procesem výroby dřevěné hračky – od zpracování dřeva až po finální výrobek, třeba známou postavičku krtečka.

Užít si čerstvý horský vzduch nás zve Benecko – vzdušné lázně v Krkonoších, které se díky své poloze nachází většinu roku nad úrovní smogového mraku, a zaručují tak nejenom čistý vzduch, ale i nejvíce slunečných dnů v roce. Vědí vaše děti, kdo je lufťák? Pokud ne, vezměte je na Lufťákovu stezku. Těšit se můžeme na zastávky: „lufťákova flotila, koule v háji, lufťák hledá SuperStar“ nebo třeba „puzzni si“. Po úspěšném zdolání celé stezky si můžeme vyzvednou certifikát a stát se diplomovanými lufťáky.

V Máchově kraji se vydáme na zámek do Doks neboli Třeskoprsk, kde začal příběh pohádkových postaviček ze Čtyřlístku. V Muzeu Čtyřlístku nejen zjistíme, co je ve skutečnosti rybník Blaťák nebo hrad Bezzub, a nakoukneme i do Fifinčiny kuchyně. Třešničkou bude fotka s pohádkovými postavičkami v téměř životní velikosti.

Probudit vyspávajícího a chrápajícího obra Mázu, vyřádit se v lanovém parku, vyrazit na lesní naučnou stezku nebo si vyzkoušet herecký talent v místním amfiteátru, to vše na nás čeká v lesoparku Horka, v Lužických horách. Lesopark, jehož vchod střeží 30m socha obra, kterého podle legendy zakleli čerti, najdeme hned vedle areálu Golf Ještěd. Připravte se, dopoledne nám tu stačit nebude.

Pro více inspirace na další výlety nás nezapomeňte sledovat na sociálních sítích pod společným názvem Region Liberec a na webu liberecky-kraj.cz