Slunce, seno a Troškovy Hoštice

V České republice snad nenajdete jediného živáčka, který by trilogii Zdeňka Trošky neznal. Slavná česká komedie Slunce, seno, jahody a její další díly se natáčely v šumavských Hošticích, rodné obci samotného režiséra. Většina turistů tu míří na náves za známými domy Škopků a Konopníků, k domu s jelenem, bývalým sídlem JZD Dobrá Voda a do sídla JZD na Ranči Šimona Pláničky s kravínem. Ubytování v Hošticích nabízí řada penzionů, vesnička tak každoročně láká stále větší počet turistů, kteří tu tráví dovolenou.

Telč: tam, kde mají z pekla štěstí

Nevíte, kam vyrazit za zábavou a filmovými zážitky? Zkuste to v Telči. Město, které se pyšní překrásným historickým náměstím, lemovaným gotickými a renesančními měšťanskými domy s podloubími a bohatě zdobenými štíty si o návštěvy filmařů přímo žádá. Vydat se tu budete moct po stopách obou dílů pohádek Z pekla štěstí a Pyšná princezna, film Výlet, který je deníkem jedné zvláštní rodinné výpravy, historické Svatby pana Voka nebo české filmové pohádky pro dospělé Až přijde kocour.

Úštěk: město Renčových Rebelů

Městečko, které se svými měšťanskými domy se štíty a gotickým podloubím pyšní na okraji Českého Středohoří. Před překrásným barokním kostelem sv. Petra a Pavla tu v Renčových Rebelech tančila Zuzana Norisová, scénky z oscarového filmu Kolja tu natáčel zase Jan Svěrák. Filmaři do městečka přijeli i s pestrými osudy rodiny Valentových z První republiky nebo za záběry do historicko-dobrodružného televizního seriálu Zdivočelá země. Úštěk můžete navštívit během dovolené v Kokořínsku.

Limonádový Joe v Americe

Československá filmová hudební komedie Limonádový Joe aneb Koňská opera se natáčela v prostředí dvou vápencových lomů: Malá a Velká Amerika. Český Grand Canyon, který je skutečně impozantním dílem přírody a láká čím dál více turistů. Oblast kolem je navíc prošpikovaná pověstmi, mimo filmařů tak lomy zlákají i duchaře. Nejznámější z pověstí vypráví o přízraku v německé uniformě SS, který má na svědomí řadu záhadných zmizení.

Karlovy Vary: Město filmu

Karlovy Vary nejsou městem filmů jen pro svůj festival. Víte, kde pan Vrána ve filmu Vrchní, prchni! přechytračil nejvíce číšníků? V hale Vřídelní kolonády. Kolonádami se prohnali i hrdinové satirické komedie Zítra vstanu a opařím se čajem a režisér Jiří Sequens se sem během natáčení Třiceti případů majora Zemana vracel hned několikrát. Až se sem budete chtít za filmy vydat, nezapomeňte se ale během ubytování v Karlových Varech vydat i jejich okolí.