Často se setkáváte s názorem, že si za to dotyční, kteří se potýkají s dluhy, mohou sami? Ano, z části to může být jejich vina a určitě existuje mnoho nepoctivých dlužníků, ale co si budeme povídat, slušným lidem, systém nastolený v naší zemi nikterak nemůže. Stačí jedno jediné uklouznutí či drobná chybka a všechno se začne postupně sypat jako domino. Třeba když přijdete o práci, protože firma, ve které jste už přes deset let najednou z ničeho nic zkrachuje. Takové věci přeci nemůže předvídat ani Chuck Norris.

Řešte problémy raději dříve než později

V tu chvíli, kdy vaše výdaje začínají převyšovat příjmy, začněte jednat. Pokud jste se zavázali více věřitelům než jednomu, můžete zkusit půjčky konsolidovat. Takovou možnost nabízí už téměř každá banka. Spočívá v tom, že instituce, kde své závazky konsolidujete (slučujete), vyplatí peníze všem vašim věřitelům, vy pak splácíte úvěr pouze jeden. Ubydou vám poplatky, spousta papírování a také si můžete výrazně snížit měsíční splátku. Poměrně výhodně vychází například konsolidace u České spořitelny, kde vám navíc za řádné splácení prominou až 15 splátek.

Pokud splácíte dluh pouze jeden, je to ještě mnohem jednodušší. V tom případě totiž můžete svou půjčku refinancovat. Jak to funguje? Za dobu vašeho splácení se na trhu mohly objevit nové výhodnější nabídky. Když takovou objevíte, svůj závazek si jen převedete do jiné banky. Ta vyplatí váš starý úvěr a poskytne vám nový. Zpravidla tak získáte nižší úrokovou sazbu, a tak se vám sníží měsíční splátky i celková částka, kterou musíte bance splatit, a zároveň se neprodlouží doba splácení jako je tomu u konsolidace.

Navštívil vás exekutor? Nepanikařte

Zachovejte klidnou hlavu a prostudujte si o exekuci více. Zjistěte, co vám exekutor může zabavit a na co nemá právo. Také se snažte ochránit majetek jiných osob. Pokud například bydlíte v nájmu, projděte si nájemní smlouvu, jestli je v ní uvedeno, jaké zařízení bytu patří pronajímateli. Pokud už vám bylo zabaveno něco, co vám nepatří, podejte odvolání. V některých případech lze dokonce požádat o pozastavení či zastavení exekuce.

Primárně se ale takové nepříjemné události snažte předejít. Je důležité vyzvedávat si poštu a informovat věřitele o změně trvalého bydliště, abyste mohli podat odvolání, odpor proti rozhodnutí soudu. Po nařízení exekuce je příliš pozdě se bránit.

Osobní bankrot a následné oddlužení

I přes velkou snahu dlužníků poctivě splácet, velmi často dochází k situaci, že v průběhu mnoha let nejsou stále schopni své dluhy splatit. Ty navíc v průběhu času rostou a mnoho lidí pak ztrácí motivaci k legální práci i domluvě s věřiteli. V této fázi lze zažádat o oddlužení. To v praxi znamená zastavení růstu dluhů a spravedlivé rozdělení dlužníkových splátek mezi všechny přihlášené věřitele.