Zákon o spotřebitelském úvěru je neúprosný. Nebankovní poskytovatelé a zprostředkovatelé musí mít licenci od České národní banky. Žádosti mohly společnosti podávat do začátku března loňského roku. ČNB přijala 112 žádostí o povolení k poskytování nebankovních spotřebitelských úvěrů, 353 žádostí týkajících se samostatných zprostředkovatelů a 16 žádostí o akreditaci.

Licenci od České národní banky nemusí dostat všichni žadatelé

Proces posuzování žádostí je časově náročný, a to nejen kvůli velkému počtu podaných žádostí. Nebankovní sektor doposud nepodléhal klasické regulaci na finančním trhu, a tak ČNB musí velmi podrobně zkoumat jednotlivé subjekty. Nehledě na to, že většina žádostí dorazila centrální bance až ke konci tříměsíčního přechodného období.

Subjekty sice mohly podávat žádosti už od 1. prosince 2016, ale většina z nich tak učinila až těsně před 1. březnem 2017. Do konce ledna 2017 přišlo ČNB pouhých 12 žádostí.

Licence ČNB nerozdává jen tak z plezíru. Nárok na ně mají pouze ti, kteří splňují veškeré požadavky platné legislativy, mezi které patří kapitál ve výši 20 000 000 Kč, jasná prokazatelnost původu financí a důvěryhodné vedení společnosti. Dále se musí subjekty řídit řádnými předpisy, které upravují podnikání.

Jako první licenci má nejen Home Credit a ŠkoFIN

Centrální banka má na rozhodnutí 15 měsíců, už brzy tak lidé budou vědět, které nebankovní subjekty jsou ověřené a mají platnou licenci a které nikoliv. V případě, že budou některé společnosti dále provozovat svou činnost i bez souhlasu ČNB, budou se dopouštět trestného činu. Nelegální poskytovatelé úvěrů tak mohou být trestně stíháni.

Jako první se mohou licencí pyšnit společnosti ČSOB Leasing, Home Credit, ŠkoFIN a EC Financial Services, avšak ani tito první vyvolení nejsou zcela z obliga. Česká národní banka si na jejich činnosti posvítí i v budoucnu.

Pročištění nebankovního úvěrového trhu bude úspěšné

Ti, kterým licenci Česká národní banka ještě neschválila, prozatím provozují svou činnost v takzvaném přechodném období. Nejpozději do 31. května 2018 ale budou vědět všechny subjekty, zda jejich žádosti bylo vyhověno či nikoliv.

I kdyby banka schválila licenci všem subjektům, je už nyní jasné, že nebankovní úvěrový trh bude výrazně pročištěn. Před účinností zákona o spotřebitelském úvěru na něm působilo zhruba 55 000 subjektů. K tomuto číslu se ani zdaleka nepřibližuje počet podaných žádostí. Vybrat si férového nebankovního poskytovatele tak už bude pro spotřebitele mnohem snazší.