Schizofrenie je duševní nemoc obestřena mnoha mýty a nepravdivými informacemi. Nejčastěji je, zejména kvůli filmům, zaměňována s diagnózou rozdvojené osobnosti. To je poměrně vzácné onemocnění, při kterém zjednodušeně řečeno, existují uvnitř člověka dvě (a někdy i více) osobností současně. V čase se ale projevuje pouze jedna z nich. Projevy schizofrenie jsou však zcela jiné. Říká se, že jen těžko byste narazili na dva lidi, kteří mají stejné projevy.

Rozmanité příznaky

Tato choroba spadá do psychotických poruch, jelikož negativně ovlivňuje myšlení a vnímání. Trpěli jí i někteří slavní jako například český básník Ivan Blatný nebo matematik John Nash, držitel Nobelovy ceny. Příznaky schizofrenie jsou velmi různorodé. Obecně se dělí do tří kategorií, a sice na:

  • Pozitivní příznaky: mezi ně patří zrakové či sluchové halucinace, nemocný vnímá například cizí hlasy, které komentují dění kolem něj nebo mu říkají, co má dělat.
  • Negativní příznaky: jsou podobné depresivním projevům, patří mezi ně neschopnost pociťovat radost, oslabení vůle a ztráta zájmů.
  • Kognitivní příznaky: jde o narušení paměti, schopnosti plánovat, ztráty koncentrace a poruchy řeči.

Záhadná nemoc

V praxi se jednotlivé projevy obvykle kombinují. Touto poruchou trpí zhruba 1 % populace, tedy každý stý člověk. A proč někteří schizofrenií trpí? Přesnou odpověď na tuto otázku nemají prozatím ani lékaři. V mnoha případech byla zjištěna vysoká hladina dopaminu v mozku. Zkoumají se i některé viry, vliv stresu nebo špatná rodinná komunikace. Odborníci se však shodují, že k jejímu propuknutí je zapotřebí dvou faktorů:

  • osobnostní zranitelnosti či genetické dispozice,
  • spouštěče v podobě stresu, drog apod., který nemoc aktivuje.

Vžijte se do jeho kůže

Empaticky se vcítit do někoho, kdo trpí duševní nemocí, nebývá jednoduché. Pochopit, jak funguje jeho mozek, ale nemusí být nemožné. Představte si, že jdete v parku a kolem vás projde pár. Zdravý člověk této zprávě nebude věnovat žádnou, nebo jen malou pozornost. Určitě však nedokáže vstřebat další desítky informací, které se na něj z okolí valí. Například, že paní měla modrou bundu, vedle pobíhala veverka, v dáli bzučí nějaký stroj a že ze stromu spadla větvička. Náš mozek totiž záměrně selektuje informace, které vyhodnotí jako nepotřebné, aby nás ochránil.

Když je mozek přetížený

U člověka potýkajícího se se schizofrenií ale tento princip nefunguje. Jeho mozek vnímá všechno, a tak velmi rychle dojde k přetížení. I když v současnosti není tato nemoc zcela vyléčitelná, stejně jako jiná tělesná onemocnění (například cukrovka a řada dalších chorob). Včasnou a komplexní léčbou, která zahrnuje i farmakoterapii, je šance na spokojený život poměrně velká.

Pokud máte podezření, že někdo ve vašem okolí může trpět schizofrenií, nepropadejte panice. Rychlé zahájení léčby a zabránění relapsům by mělo být na prvním místě. Návštěvu odborníka (v tomto případě psychiatra) proto určitě neodkládejte.