Slovo manikúra pochází z latinských slov »manus« (což znamená »ruka«) a »cure« (»péče«). Z obou slov je patrné, že jde o hygienickou proceduru rukou. Ta má za účel předcházet onemocněním souvisejícím s pokožkou rukou a nehtů, a taky dodávat rukám a nehtům krásný a upravený vzhled.

Říká se, že první manikúra se objevila před více než 5000 lety a pro ošetření nehtů a kůžičky se používaly nástroje z čistého zlata. V té době si lidé barvili nehty přírodní henou a uhlím. Později se manikúra používala pro vyjádření vyššího postavení ve společnosti.

Pokud hledáte kvalitní gel na prodloužení či zpevnění nehtů, můžete si vybrat zde: https://makeup.cz/categorys/428241/.

Egypt. V jedné z nejvýznamnějších civilizací sloužila manikúra coby ukazatel společenského postavení. Čím tmavší byla barva nehtů, tím byl člověk bohatší. Například Kleopatra si barvila nehty terakotovou barvou, která se získávala pomocí heny, Nefertiti zase preferovala rubínovou barvu. Péče o přitom ruce zahrnovala nejen barvení nehtů, ale i ošetření pokožky rukou přírodními oleji a výtažky. Později se dovolovalo barvit nehty i otrokům, ale museli používat nenápadné odstíny.

Čína. Odborníci se shodují, že právě zde se objevil první lak na nehty, který obsahoval včelí vosk, vaječné bílky, želatinu, marmeládu a okvětní lístky. Tak staří Číňané získávali barvivo, které ztvrdlo během několika hodin. Velmi důležitá byla délka nehtů: Číňané považovali dlouhé nehty za znak vznešenosti a moudrosti.

Stejně jako Egypťané i Číňané považovali manikúru za výsadu bohatých lidí z vyšších vrstev. Hlavním ukazatelem byla délka nehtů – Číňanky nosily zlaté a stříbrné hroty s drahými kameny, přírodní nehty se totiž často lámaly.

Evropa. Ve středověku se nabarvené nehty považovaly za znak čarodějnictví. To však neznamená, že se lidé o své nehty nestarali. Leštili je speciálními destičkami pokrytými semišem a již v 19. století se objevuje pomerančové dřívko, o něco později i pilník na nehty.

V roce 1934 vytvořil zubař Maxwell Lappe první sadu umělých nehtů. Vymyslel je pro klienty, kteří si kousali nehty. Již v 70. letech se umělé nehty staly široce dostupnými. Byly velmi oblíbené kvůli snadnému použití a schopnosti maskovat nedokonalosti. Dnes klientky preferují nehty prodloužené pomocí gelu či akrylu. Za další boom může rozvoj kinematografie: herečky musely vypadat vždy krásně, proto navštěvovaly speciální salony nebo si barvily nehty doma. V té době se stala velmi populární jasně červená barva.

Nyní kosmetický trh nabízí různé přípravky pro péči o ruce a nehty. Dnešní nail art se začal rozvíjet od roku 2000. Začaly se objevovat různé pomůcky na manikúru, laky, gely, kamínky atd. V kosmetických salonech vám nabídnou různé designy a udělají manikúru pomocí různých technik.