Centrální zdroj osvětlení v každé místnosti?

Říkáte si, že problém vyřešíte jednoduše a jedno bodové světlo na stropě bude řešením? V jednoduchosti je sice síla, ale jediný zdroj světla stačit nemusí. Navíc bavíme-li se o světle v interiéru, nemluvíme pouze o umělém světlení. Velkou roli hraje také přirozené denní světlo.

Čím novější nemovitost, tím větší okna

Podíváte-li se na nemovitosti různého stáří, pokud je seřadíte dle data realizace, můžete si všimnout jednoho pravidla. Téměř bez výjimek platí, že čím je nemovitost novější, tím větší má okna.

Lidé totiž po světlém interiéru přirozeně touží. Světlo je luxus a stavby plné denního světla proto patří mezi ty vůbec nejdražší.

U nejmodernějších staveb tak často můžeme vidět celoprosklené stěny. Technologie navíc již pokročila tak daleko, že takové řešení není jen výsadou nejbohatších.

Okno ale není vše. Jak správně stínit?

Velká okna ale přinášejí i výzvy. Musíte správně rozložit nábytek, aby světlo proniklo i do zadních částí místnosti bez oken. Blíže k okenním otvorům proto patří spíše menší kusy nábytku – nízko posazené skříňky, stolky. Na opačné straně pak budou větší skříně, obývací stěny apod.

Vaším cílem je dovolit světlu prostoupit co nejdále, aniž byste museli ve výbavě domácnosti dělat nějaké kompromisy.

Jenže může se také stát, že světla je až příliš. Zejména během letních měsíců může přímý sluneční svit způsobit růst pokojové teploty. Proto musíte velká okna vybavit kvalitní stínicí technikou – nejlépe exteriérovou.

A co když je světla naopak málo?

Zejména ve starších či nevhodně navržených nových nemovitostech může vznikat potřeba nedostatek denního světla kompenzovat. A to i v denních hodinách. Typicky tímto problémem trpí předsíně nebo místnosti umístěné v suterénech bez světlíků.

Pro tyto případy instalujeme do místností světlené zdroje, které vyzařují světlo v odstínu studená bílá. Studená bílá má barvu přirozeného denního světla.

Naopak večer je vhodné zapnout osvětlení s tónem teplá bílá (jde o světlo s oranžovým nádechem). Takové světlo simuluje zapadající slunce a přirozeně připraví naše tělo na spánek.

Kombinujte různé zdroje

Sázet přitom nemusíte jen na stropní světla. Skvěle poslouží i lokálně umístěné LED pásky, stolní lampy, nebo třeba světlo podhledové.